Източник: Нова ракета с увеличена далекобойност ще реализира изцяло възможностите на С-400

Нова ракета с увеличена далекобойност за руската зенитна ракетна система С-400 „Триумф“, изпитанията на която се намират на финален етап, ще позволи изцяло да се реализират възможностите на тази система, съобщи пред РИА Новости източник от военно-промишления комплекс.

„Изпитанията на ракетата са към края си. Тази ракета ще позволи да бъдат реализирани в пълен обем възможностите на системата“, заяви източникът.

По думите му, ракетата ще осигури „най-максималната далечина на поразяване“. „На практика комплексът ще бъде оборудван с всички типове ракети, регистрирани в ТТЗ (технико-тактическото задание)“, отбеляза още събеседникът на агенцията.

За провеждането на държавни изпитания на ракета с повишена далечина за С-400 през юли 2015 г. съобщи в ефира на радио „Русская служба новостей“ началникът на Зенитните ракетни войски (ЗРВ) на ВВС на РФ генерал-майор Сергей Бабаков. Тогава той изрази увереност, че изпитанията ще бъдат успешно завършени „в най-скоро време“.

С-400 „Триумф“ е руска зенитна ракетна система с голяма и средна далекобойност, зенитен ракетен комплекс от ново поколение. Тя е предназначена за високоефективна защита от въздушни удари, от удари на стратегически, крилати, тактически и оперативно-тактически балистични ракети, както и от балистични ракети със среден радиус на действие в условия на бойно и радиоелектронно противодействие.

Всяка ЗРС С-400 „Триумф“ осигурява едновременен обстрел на максимум 36 цели с насочване на до 72 ракети срещу тях. Системата постъпва на въоръжение във ВС на РФ през 2007 г.