Източник в СБУ на Украйна: Снайперистите от Майдана отдавна са ликвидирани

Снайперисти от СБУ на Украйна са стреляли срещу участниците в протестите в Киев на 20 февруари. Към днешна дата всички стрелци на Майдана са убити. Това съобщи ръководителят на международната служба към Министерството на отбраната на ДНР Владислав Брис, позовавайки се на информация, получена от надежден източник, сътрудник на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), привърженик на идеите на Новорусия.

Според източника, снайперистите, стреляли в гръб активистите на Евромайдана на ул. „Институтска” в Киев, са били сътрудници на държавната сигурност на Украйна, специално наети за тази акция срещу солидно възнаграждение .

„Те са получили пари. Всички те са получили пари, при което на практика с тях се разплатили почти веднага. И ги посъветвали да стоят далече от Киев. След това ги ликвидирали. Един след друг. Последният, по мои данни, е бил убит през юли”, поясни източникът.

Според сътрудника на СБУ, хората, които са запознати подробно с тази операция, са единици. Затова и разследване няма да бъде провеждано.

Почти същата версия за случилото се разказа през март и бившият ръководител на СБУ Александър Якименко. Според него, за разстрела на „евромайданивците” и „беркутовците”  от снайперисти е вероятно да има участие Андрей Парубий, станал по-късно ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Участието на снайперисти в „цветните революции” винаги се е използвало за ожесточаване на насилствените действия на протестиращите по отношение на властите.