Източник: В Русия е създаден проект на десантен кораб – аналог на „Мистрал“

Източник: В Русия е създаден проект на десантен кораб – аналог на „Мистрал“

Публикувано от:

В Невското проектно-конструкторско бюро е разработен проект на десантен кораб, който ще стане алтернатива на френските „Мистрал“, съобщи пред РИА Новости източник в ОПК.

По неговите думи производството на този кораб може да започне през 2016 г.

„Универсалният десантен кораб от проекта „Прибой“, разработен от Невското ПКБ, ще притежава водоизместимост от порядъка на 14 хил. тона и ще може да превозва до осем хеликоптера Ка-27 и Ка-52К. Строителството се планира да започне през 2016 г.“, заяви събеседникът на агенцията.

По неговите думи корабът ще бъде въоръжен със зенитния комплекс „Панцирь-М“. „Прибой“ ще може също да така да превозва до 500 десантчика и от порядъка на 40-60 единици техника. Дължината на кораба ще е 165 м, а ширината – 25.

Припомняме, че Франция трябваше да предаде първия „Мистрал“ на Русия още през 2014 г., но не го направи, оправдавайки се със ситуацията в Украйна. Срещу предаването на корабите се обявиха и САЩ. В момента Русия очаква от Франция или доставяне на обещаните кораби, или връщане на парите.

По-рано главнокомандващият ВМФ на РФ адмирал Виктор Чирков заяви, че съставът на десантните кораби на руския флот ще бъде обновен до 2050 г.