Изстреляха ракета към Марс, ще търсят живот с българска апаратура

Руска ракета-носител „Протон-М“ с апарати на европейската мисия „ЕкзоМарс-2016“ беше изстреляна от космодрума Байконур, предаде dariknews.bg. На орбиталния модул има и българска апаратура.

Това съобщиха световните информационни агенции. На борда има и българска апаратура – дозиметричния апарат „Люлин-МО“, който е част от руския неутронен спектрометър FREND.
В състава на руско-европейската мисия „ЕкзоМарс – 2016“ влизат орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) и демонстрационният спускаем модул „Скиапарели“.

Мисията „ЕкзоМарс“ е първата, която ще търси следи от живот на Червената планета. Досегашните марсиански апарати търсеха предимно вода. Нито една мисия не е изпращана със задача да търси следи от биологична активност.

Пътуването на модулите до Марс ще продължи седем месеца. Три дни преди пристигането, на 16 октомври ще бъде пуснат спускаемият апарат „Скиапарели“. Той трябва да кацне на повърхността на Червената планета на 19 октомври.

Орбиталният модул TGO е предназначен преди всичко да търси следи от газ, като метан, който е доказателство за биологична активност. Малкият спускаем апарат „Скиапарели“ ще изпробва технологиите за кацане.

Метанът е интересен за учените, защото произходът му е 90 процента биологичен и се задържа кратко. Наличието му би означавало възможност за съществуване на микроорганизми на Марс. Ще се анализира дали произходът му е биологичен, или е резултат от геоложки процеси.

error: Съдържанието ни е авторско!