Изследване: Украинците изпитват тревога и безизходност

Жителите на Украйна с тревога и песимизъм възприемат ситуацията в страната, без да очакват нейното стабилизиране и подобряване в близко бъдеще. Това са резултати от изследване на украинската компания Research and Branding Group, проведено от 6 до 16 март във всички региони на Украйна с изключение на Донбас. Заедно с това руските и украинските експерти обясняват тези резултати със сериозния информационен натиск над жителите на Украйна.

„Динамиката на социалното самочувствие сега не може да бъде позитивна и неудовлетвореност от живота изпитват 69% от украинците”, като се отбелязва, че дори и в най-сложните времена този показател винаги е бил на равнище 35-36%. Чувство за тревога изпитват 59% от интервюираните.

Страхът малко е намалял, затова пък са нараснали безизходността и объркаността – хората не могат постоянно да се страхуват, но позитивните емоции не са се увеличили.

Почти половината (46%) интервюирани очакват, че украинците като цяло ще живеят по-лошо от сега, четвърт от хората са уверени, че ситуацията няма да се измени. В обществото доминира песимизмът и само 13% изпитват социален оптимизъм.

Според изследването, за година от миналия март два пъти повече украинци икономисват от храна (от 37% на 62%). Прави се по-голяма икономия за сметка на лекарства (от 23 на 31%).

От 20 до 25% от интервюираните са отговорили, че ако изборите са сега, не биха участвали в тях. Най-много предпочитания са отдадени на „Блок на Петро Порошенко”- само 13%.