Изпращат грузински националисти в източна Украйна

В източна Украйна изпращат грузински наемници, които са готови да воюват срещу проруски активисти. С вербуването на наемниците се занимава началникът на личната охрана на екс президента 3виад Гамсахурдиа – Гоча Бахия, който в момента се укрива във Финландия.

Както съобщи на «Известия» източник от грузинския парламент, по-голямата част от наемниците са националисти от Тбилиси. Проектът се финансира чрез грузинските НПО «Свободна зона» и партия «Единно национално движение», която е била в редиците на властта по време на управлението на Грузия от президента Михаил Сакашвили.

«Основно вербуват младежите, които все още не се определили в политическите си пристрастия, или онези, които ненавиждат Русия, и са по-близки към радикални групировки и бандитски формирования», съобщи още източникът от грузинското правителство. Също така, по данните на някои източници, част от финансовата помощ за вербуването на националистите идва от Запада.

Същевременно в Краматорск са били задържани три офицера на Службите за сигурност на Украйна, които пристигнали в Донбас, за да отвлекат някои от участниците в протестното движение. Основната задача на военните, според данните, е била да се организира и осъществи отвличането на проруския активист Игор Безлер, лидерът който държи под контрол сградата на Службите за сигурност на Украйна в град Горловка.