Изображение на Меркел, облечена в ислямска забрадка, предизвика огромно възмущение

Изображение на Ангела Меркел, облечена в традиционна иранска ислямска забрадка, предизвика огромно възмущение в Германия.

Немската телевизия ARD бе затрупана от оплаквания, след като излъчи подигравателна снимка на Меркел, облечена в дреха, известна като чадор, на фона на Райхстага, който пък е заобиколен от минарета. Колажът бе показан по време на дебат за бежанската криза по време на предаването „Репортаж от Берлин“. От телевизията казаха, че е трябвало да бъде сатиричен. Но много зрители обвиниха медията в ислямофобия и казаха, че умишлено провокира анти-мюсюлмански настроения.

„Това не е конструктивна журналистика!“, казва един коментар на Фейсбук страницата на предаването. „Настроенията се променят заради такива клевети и пропаганда. Така че, да, напълно вярно е: интеграцията няма да проработи“.

Телевизията се оправда с думите: „Разбира се, че използвахме изображението, за да провокираме и поляризираме мненията на хората“.

„Смятаме, че тази сатирична форма на изразяване е в съответствие с нашите журналистически ценности. Отхвърляме намеците, че прокарваме ислямофобска пропаганда.“

Източник: fbr.bg.