Износ на оръжие: Русия е сред световните лидери

Русия уверено влиза сред водещите износители на оръжие. По данни на държавната компания „Рособоронекспорт”, миналата година в различни страни на света било продадено оръжие и военна техника на сума над 13 млрд. долара.

„Рособоронекспорт” един от първите публикува данни за стойността на своя износ, което другите страни за сега не са направили. Независимо от отсъствието на информация, експертите са убедени, че Русия ще запази второто място. Да бъдат запазени лидиращите позиции ще може за сметка на съчетанието на политически, икономически и технологични фактори, отбелязва експертът Константин Макиенко:

– През последните 10-12 години Русия рязко укрепи положението си в света, нарасна нейната геополитическа тежест, особено в 2013 година благодарение на позицията по сирийския въпрос. Важна роля играе съвкупността на потребителските качества на оръжието и военната техника, които Русия предлага на пазара. От една страна руските системи са достатъчно високотехнологични, от друга – те са оптимизирани според равнището на подготовка на персонала на онези страни, които ще купуват руско оръжие.

Трето, руското оръжие е все още относително евтино и независимо от факта, че цените му се увеличават, за сега Русия е в състояние да предлага не толкова скъпи системи, колкото западните конкуренти. 38% от всички подписани миналата година контракти са поръчки за техника за ВВС. Преобладаването на авиационна техника е характерно за структурата на износа на оръжие за всяка страна и Русия в това отношение не е изключение. Като правило, 35-50% от доставките се падат на авиационно оръжие и военна техника. Сред руските самолети абсолютен лидер са бойните авиационни комплекси на база на платформата на Су-30.

На второ място са системите за ПВО – 26% в портфейла на поръчките. След югославските, иракските, либийските събития, и почти не реализирания сирийски сценарий, интересът към руските средства за ПВО „Бук-М2Е”, „Тор-М2Е”, „Панцир-С1” рязко беше увеличен. Тяхното търсене е резултат от агресивната политика на САЩ и НАТО. Ако се вземат страните на Европа, то тук почти не може да се говори за износ на голямо количество бойни самолети или танкове. В същото време през последните години успешно се развива военно-техническото сътрудничество на Русия с водещи европейски компании, такива като „Сафран”, „Талес”, „Финмеканика”, EADS.

Например, компания „Талес” доставя системи за индикация за износните изтребители Су-30-МКИ. На руската бронетехника се монтират комплекси за прицелване с използване на френски топлинно-визионни камери, които се произвеждат от фирмата „Талес-Оптроник”. Компания „Сажем”, която влиза в групата на „Сафран”, доставя навигационни системи за руските изтребители, които се предлагат за износ.

.