Изложба със снимки, посветени на дивата природа на Русия, може да бъде видяна в София

Страната на безкрайните полета, бурните реки и белоснежните брези. Тази Русия ни представя изложба от фотографии, наречена „Най-красивата страна“. Тя е подредена в Градската градина в София, а фотографиите са лауреати на фотоконкурс, посветен на съхранението на дивата природа на Русия.

Фотоизложбата е на Руското географско дружество и ще остане в Градската градина в София до 27 юли. В проведения конкурс са взели участие 23 000 руски и чуждестранни фотографи, които са изпратили около 110 000 фотоса. От фотографиите прозира безкрайна обич към Русия. Това каза посланикът на Русия в България Анатолий Макаров и допълни:

„Всеки народ смята своята родина за най-красивата и ние не правим изключение в това отношение. Гордея се, че имах възможността да се родя в страната на безкрайните полета, бурните реки и белоснежните брези; страната, която се простира от студената тундра до гордите кавказки върхове, от водите на Балтика до вулканите в Камчатския край. Във фотографиите ще видите безкрайна обич и нежност към нашата родина. Невинаги те са бляскави, понякога причиняват тъга. Точно това е целта на изложбата – да покажем Русия истинска, такава каквато е!“

„Това е Раят на Земята. Нашата страна се простира от океана до Европа. Имаме и Сибир – великолепна перла на Руската природа, уралските планина, равнините. На юг граничим с Черно море, на север със Северния ледовит океан. Наистина имаме огромно богатство, което бихме искали да запазим. Това, което можете да видите днес, са отделни снимки на нашето национално богатство – природата. Това е една чудесна възможност българите, които не са ходили в Русия да се запознаят с невероятните й дадености“, каза посланикът на Русия Анатолий Макаров.

Изложбата „Най-красивата страна“ се провежда в рамките на Дните на руската духовна култура в България. Предвидени са и редица инициативи, свързани с туризма.

„Бихме искали да обсъдим по-нататъшните възможности. Знаете, че миналата година 600 хил. руски туристи са посетили България. Планираме да направим кръгла маса, за да обсъдим новите маршрути, свързани с поклонически или балнеоложки туризъм, защото възможностите на страната ви са огромни, допълни посланикът на Русия Анатолий Макаров.

Още за изложбата – чуйте в звуковия файл на БНР.