Изложба „Спортът – вечен мост между народите“

Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов откри в Народното събрание изложба с фотоси на руски и български спортисти на тема „Спортът – вечен мост между народите“. Той е депутат от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия „Единна Русия“ и 12 световен шампион по шах от  1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г.

На откриването на излобжата беше и ниговият колега Роман Худяков – депутат от Държавната Дума на Руската Федерация и заместник-председател на фракцията на Либерално-демократическата партия.

Руските парламентаристи са в България по покана на председателя на „Атака“ Волен Сидеров и във връзка с Националния празник на България. Той отбеляза, че двустранните връзки са били „помрачени в последно време с т.нар. санкции и забранителни списъци“. „Тези геополитически ограничения, налагани от Вашингтон, се опитват да пресекат едни естествени връзки, които сме имали, независимо какъв политически строй е бил в едната или другата страна“, посочи Сидеров и изрази мнение, че е абсолютно ненормално да се ограничават визитите на политици и така, изкуствено да се прекъсват връзките и общуването между отделните парламенти и страни.
Анатолий Карпов каза, че Русия се стреми към мир и никога не е търсила конфликти, не е имала колонии, за разлика от много други страни, въпреки че е имала такава възможност през ХІХ в. Според него има добри перспективи в развитието на търговско-икономическите отношения между страните. Ако ръководството на България се стреми да повиши жизнения стандарт на населението, Русия може да й предложи добри условия, отбеляза 12-ият световен шампион по шахмат, който заедно с Худяков и Сидеров посети и Националната спортна академия по покана на ректора доц. Пенчо Гешев.

DSCF0015 DSCF0018 DSCF0002