Изложба „Руско-турската война и Освобождението на България“ в гравюри

Научният архив и Централната библиотека на Българската академия на науките, с подкрепата на форум „България – Русия“, откриват изложба „Руско – турската война (1877-1878) и Освобождението на България в гравюри“ на 27 февруари 2015 г. от 12 ч. в Централната сграда на БАН ( ул. „15 ноември“ №1).

Изложбата представя малко известни или непознати за българската общественост гравюри на военни кореспонденти и художници, представящи галерия от образи на руски военачалници и отделни епизоди от хода на военните действия. Подредени по времевата верига, подбраните гравюри очертават цялостната картина на събитията, от обявяването на войната и формирането на българското опълчение през преминаването на Дунава, освобождението на редица български градове, обсадата на Плевен, епопеята на Шипка, марша на руските войски към София до мирните преговори в Сан Стефано. За първи път академичните звена предлагат различен поглед към събитията 1877-1878 г. през очите на съвременници, участвали във войната.

Показани са гравюри от юбилейни албуми и книги, запазени в Централната библиотека на БАН; от руски и европейски вестници и списания от 1877 и 1878 г., както и от фондовете на Научния архив на БАН, включително и предоставени по съвместен проект от Румънската академия на науките.
Експозицията е съвместен проект на Научния архив и Централната библиотека на Българската академия на науките, но са включени и гравюри на Историческия музей в град Казанлък, посветена на войната.

error: Съдържанието ни е авторско!