Изложба, посветена на 140 г. от Руско-турската война, на гости в българския парламент

На 12 декември Национално Движение  Русофили, съвместно с Община Казанлък, откри изложба във фоайето на Народното събрание на  репродукции на картини от известни руски художници, отразяващи военните действия по време на Руско-турската война. Изложбата ще продължи до януари 2018 година.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева откри събитието с думите: „Репродукциите на руските автори са толкова истински и реалистични, че ни потапят в атмосферата на онова време, когато всички усилия на българския народ са били насочени към неговото освобождение”. По думите й с този период започва новото летоброене на България и няма нищо по-хубаво от това да можем да разказваме на децата и внуците си за българската история и за героичните моменти в нея.

Председателят на Национално Движение  Русофили Николай Малинов представи изложбата пред събралите се гости и разказа по-подробно за предстоящия ѝ път. Той изрази благодарност към председателя на парламента за възможността репродукциите да бъдат изложени именно във фоайето на Народното събрание. Той припомни важни исторически факти, свързани с Руско-турската освободителна война и събитията около нея, които според него днес са пренебрегвани в обществото.

Compressed file

Compressed file

 

Сред официалните гости бяха съветникът по културните въпроси към Посолството на Русия Алексей  Новосьолов и ръководителят на Представителството на Россотрудничество в България Павел Журавльов.  В изказването си те подчертаха значението на Освобождението и братството между българския и руския народи.

http://www.parliament.bg/Gallery/20171212054527__KR7367.JPG

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова съобщи, че след Народното събрание изложбата ще гостува в Художествената галерия на Казанлък (8 януари), където ще могат да ѝ се насладят местни граждани и официални гости, които ще присъстват на празника по повод 140-годишнината от Руско-турската освободителна война.

Николай Малинов разказа за пътя на изложбата след Народното събрание в София. През месец януари тя ще гостува в Казанлък по време на дните на Освобождението, през февруари ще е в Бургас, а около 3 март – националният празник на България – репродукциите ще украсят коридорите на руския парламент.

http://www.parliament.bg/bg/news/ID/4084

https://bg.rbth.com/history/326255-izlojba-posvetena-na-osvoboditelnata-vojna-v-parlamenta

http://bgr.rs.gov.ru/ru/news/21765