Изложба „Карл Маркс завинаги“

За 200-та годишнина на Маркс, Руският музей в Петербург показва как неговият образ се е променял във възприемането на художниците

Изложбата включва живописни и скулптурни портрети на Маркс в различни години – от началото на 20 век до наши дни. В същото време авторите на изложбата подчертават, че в Русия не е имало нито един портрет на Маркс през живота му, а художниците са използвали няколко фотографски материала или са повторили даден каноничен модел, за да въплътят неговия образ, допълвайки го с особености на моделите или собствените си фантазии.                                                                              Първият „руски Маркс“ се смята  бюстът на работата на Анна Голубкина, който се намира  в първата зала на изложбата и е направен през 1905 г. по молба на Московския комитет на Руската социалдемократическа работническа партия. Заслужава да се отбележи, че тази скулптура станала известна преди 1917 г. и е изиграла важна роля във формирането  образа на Маркс „, – казала за ТАСС кураторът на изложбата Любов Шакирова.

Маркс на глобус

Обстановката, в която Маркс е изобразяван в руските картини, често е била измислена и е зависила от творческата задача на автора. Художниците от различни времена и направления „изобразявали“ познаваемото лице на мислителя с брада в сериозна ситуация или, по-късно, в комични сюжети. На изложбата в Руския музей са показани картини на съветските художници – Николай Фешин, Орест Верейски, портрети на Маркс върху знамена, монети, вази, на килими и даже на глобус.  “ Има много забавни неща и има много добра скулптура, живопис. За нас тук е важно също това, че във всяка епоха, независимо какво се е случвало в нея,  винаги има добри художници и доказателството за това е  нашата изложба – тук има много хубави произведения на изкуството. Отношението към Маркс се е променяло 150 пъти, но произведенията на изкуството ще останат. Няма значение как ще се нарича по-късно – портрет на Маркс или портрет на непознат, но това са великолепни произведения, които ще останат завинаги за хората „,-  заявила пред репортерите и преди откриването на изложбата Евгения Петрова, заместник директор на Руския музей по научната работа.

Последният раздел на изложбата съдържа съвременни произведения за Маркс, които имат предимно ироничен характер.

Изложбата „Карл Маркс завинаги“ в Руския музей ще продължи до 14 януари 2019 г.

Източнник: https://tass.ru/kultura/5687067