Изложба за незрящи беше открита в Москва

Изложба за незрящи и хора с увредено зрение, озаглавена „Да визуализираме невидимото“ бе открита на 13 ноември в „Музея за изящни изкуства Пушкин“ в Москва.

Тя представя тактилни реплики на шест шедьовъра на западноевропейската живопис. Списъкът на картините, подбрани за експозицията включва „Благовещение“ от Сандро Ботичели, „Мадона с младенеца“ от Лукас Кранах Стари, „Натюрморт с атрибути на изкуството“ от Жан-Батист Симеон Шарден, „Ягуар атакуващ кон“от Анри Русо, „Ревнив ли сте?“ от Пол Гоген, и „Стар евреин с момче“ от Пабло Пикасо.

Датата на откриването не е случайна. На 13 ноември е роден Валентин Аюи – мъжът, посветил живота си на интеграцията на слепите в обществото и основал през 1784 г. „Кралския институт за млади слепи” в Париж, първото в света специализирано училище за незрящи хора. Не случайно именно на рождената му дата светът отбелязва и Международния ден на слепите хора.

Поради тази причина на входа на музея всеки посетител ще получи специални тъмни очила, за да успее да разбере по-добре затрудненията на незрящите хора и междувременно да открие нов начин за комуникиране с произведенията на изкуството.

„Музеят на Пушкин” в момента е част от специализирана програма, озаглавена „Достъпен музей за хора с увреждания“. Един от нейните елементи е проектът „петък в Пушкин”, в който музеят ще предлага на незрящите и на хората с увреден слух обиколки и лекции по изкуство. Експертите също така изготвят и видео курс за хората с увреден слух, с цел да ги запознаят с изключителната си колекция на импресионисти и пост-импресионисти. Експозицията ще може да бъде посетена до февруари 2017 г. В бъдеще, музеят „Пушкин” планира да организира и временни изложби, които да включват не само тактилни копия, но и техните оригинали.

Източник: bgnes.com