Немска медия се нахвърли срещу Щайнмайер заради думите му за НАТО

Журналистът от германския вестник Frankfurter Allgemeine (FAZ) Бертолд Колер е шокиран от изявлението на министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който разкритикува ученията на НАТО на границата с Русия, предаде РИА Новости.

„Да не би Путин да е имал рожден ден и да са нямали подарък за него?“, възмущава се Колер.

Става дума за изказванията на Щайнмайер в интервю за в. Bild am Sonntag. Германският външен министър каза, че военният алианс не трябва да нажежава обстановката с „подрънкване на оръжия и военни възгласи“. Освен това той отбеляза доколко опасно е съсредоточаването върху военния аспект и търсенето на спасение в политиката на сплашване.

Колер се оплаква, че му се наложило да „разтърка очи“ и да се убеди, че това е било казано именно от Щайнмайер, а не от руския външен министър.

По думите на журналиста, обикновено с подобен род обвинения „московската пропагандна машина“ украсява твърденията, според които НАТО са виновни за влошаването на отношенията между Русия и Запада.

Според него изказванията на германския външен министър „са преобърнали фактите с главата надолу“. Журналистът е уверен, че именно Русия е нарушила принципите на мира и стабилността в Европа и именно тя е виновна за „ледниковия период“ в отношенията със Запада.

По думите на Колер маневрите и „символичните танкови паради“ на НАТО, за които говори и Щайнмайер, играят политическа роля: военният алианс се опитва да демонстрира, че „внезапното нападение“, каквото по думите на журналиста се е състояло в Крим, повече няма да завари Запада неподготвен.

Междувременно наблюдателят на в. „Гардиън“ Мери Дежевски, която също обърна внимание на думите на Щайнмайер, отбелязва, че германският външен министър е много внимателен политик, а това означава, че изказаната от него позиция така или иначе е подкрепена от Ангела Меркел.