Издигнаха българското знаме в Сочи

Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи. Това стана на специална церемония в олимпийското село “Маунтин вилидж“, близо до зоните за сноуборд и алпийски ски.
Домакините организираха впечятляваща програма по посрещане на българската делегация, в началото прозвуча олимпийският химн. Самото вдигане на флага бе предшествано от приветствие на зам. кмета на селото – Алексей Немов, световна легенда в гимнастиката. 37-годишният Немов, който е 4 пъти олимпийски шампион от Игрите в Атланта 1996 и Сидни 2000, пожела “Добре дошли!“ на нашите олимпийци и покани на сцената генералния секретар на БОК Белчо Горанов, който също поздрави присъстващите. Двамата размениха подаръци – от българска страна домакините получиха лъвче талисман, а пък олимпийският ни отбор бе дарен с огромна матрьошка.
Гвардейски части внесоха националния флаг и го издигнаха под звуците на българския химн. След това доброволци подариха на всеки един олимпиец чифт плетени ръкавички за спомен с логото на Олимпиадата в Сочи.
Програмата завърши със снимки пред специалния кът, където всеки оставя автограф и свое послание към Игрите.

На издигането на знамето присъстваха и част от състезателите пристигнали тази сутрин в Сочи с втората група български олимпийци. Владимир Зографски със своя баща Емил пътуваха от Мюнхен и вече се настаниха в “Маунтин Вилидж“. В петък са официалните тренировки по ски скокове, а в събота квалификацията, която включва два пробни опита и един състезателен, който ще се определи 50-те участници на финала в неделя.

Станислав Беньов пръв от българите застана на официален старт в Сочи, макар и тренировъчен. Състезателите на шейни единично направиха днес първата си официална тренировка, която включваше две спускания. В четвъртък и петък предстоят още два тестови сеанса, преди първите два състезателни манша в събота. И в двете спускания Беньов е 18-и във втората група Б.
Следващите, които ще застанат в официален, макар и не състезателен старт са алпийците. Техните първи тестови спускания започват в четвъртък и ще продължат до събота.

Руска Федерация.