Издателство „Ларус“ постави в една от картите си Кримския полуостров на територията на Русия

Издателство „Ларус“ постави в една от картите си Кримския полуостров на територията на Русия. Украинският посланик във Франция обяви, че е „дълбоко шокиран“, пише glasove.com.

Пропуск, грешка или избор на редакторите? От спорния референдум през март 2014 г. въпросът за принадлежността на Кримския полуостров към Русия често изниква пред картографията.

Този път полемика предизвика социалноикономическия атлас на „Ларус“ за 2016 г. Емблематичното френско издателство постави Крим на руска територия, с което си навлече гнева на Украйна в лицето на нейния посланик във Франция, Олех Шамшур, който заяви, че е „дълбоко шокиран“, пише „Фигаро“.

„Въпреки звездичката, указваща, че Крим е „присъединен“ (дори не „анексиран“) от Русия, това изображение на „Ларус“ в действителност легитимира очевидното нарушаване на международното право от Русия“, пише посланикът в писмо от 10 октомври до издателството, което е публикувано и в страницата във Фейсбук на посолството.

„Този вид дезинформация играе в полза на руската пропаганда, която се опитва да оправдае руската агресия срещу Украйна“, продължава в писмото си Олех Шамшур, „убеден, че „Ларус“ ще запази репутацията си на уважаван издател, поправяйки тази срамна грешка“.

Потърсени от АФП, от издателство „Ларус“ обясниха, че „не желаят да влизат в тази полемика“.