Издание от Москва: Ледът между Русия и САЩ се пропука

Русия и САЩ оцениха позитивно резултатите от вчерашните преговори на руския външен министър Сергей Лавров с президента на САЩ Доналд Тръп и държавния секретар Рекс Тилърсън, обобщава „Известия“ реакциите в двете държавни администрации.

„Абсолютната симетрия в контактите е много важен знак, показващ, че двустранният диалог се гради стриктно на равни начала, без опити да се натрапва собствената позиция на другата страна. Ако новата американска администрация „е поработила върху грешките“, отношенията ни имат доста добри перспективи“, коментира пред вестника шефът на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов. Тръмп и Тилърсън са готови да намалят градуса на напрежението между САЩ и Русия, смята Валерий Гарбузов, президент на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките.

Ледът в руско-американските отношения изглежда се пропука. Естествено никой не говори за пробив. Но фактът, че Доналд Тръмп прие официално Сергей Лавров в Белия дом, че шефовете на руската и на американската дипломация редовно общуват помежду си, а за юли се подготвя все пак и среща между президентите на Русия и на САЩ, вдъхва надежда. Много е важно, че Москва отбелязва нагласата на Вашингтон за конкретни, неидеологизирани преговори, изтъква експертът.

„Американците никога не изпълняваха договореното с нас. Сега, тъй като Тръмп и Тилърсън са двама самостоятелни политици, отношенията ни имат перспективи“, подчертава руският сенатор Владимир Джабаров пред „Парламентская газета“. Според Алексей Пушков, оглавяващ сенатската комисия по информационна политика, срещата в Белия дом може да сложи край на „продължителната неяснота около руско-американските отношения“ след изборите в САЩ на 8 ноември.

Разговорът между Тръмп и Лавров отваря според него път към договорености по сирийския проблем, по-специално за създаването на зони за деескалация. Важно е САЩ, от една страна, да подкрепят този план, от друга – да станат част от него. Това ще даде възможност сирийският конфликт да бъде изместен от предимно военната плоскост в политическата. „Тук не се очертават противоречия между нас при едно условие – ако Тръмп не постави борбата с тероризма в зависимост от това дали Башар Асад ще остане на власт в Сирия“, добавя Пушков.

Москва не успява засега да издейства вдигане на блокадата, наложена от бившия президент на САЩ Барак Обама върху дипломатическите вили – собственост на Русия, в Ню Йорк и Вашингтон, пише в материал за визитата на Лавров „Комерсант“. По данни на вестника Белият дом настоял да получи в замяна терен за строеж на ново американско консулство в Санкт Петербург, но руските власти „сметнали пазарлъка за неуместен“. Москва може според „Комерсант“ да предприеме „огледални мерки спрямо американската държавна собственост в Руската федерация“.

В отношенията между Русия и САЩ има къде по-сериозни дразнители, отбелязва в редакционен коментар „Независимая газета“. И дава за пример „присъединяването на Крим към Русия и военните действия в Донбас. Или наложените в тази връзка антируски санкции. Или т. нар. списък Магнитски (санкциониращ според САЩ нарушители на човешките права в Русия). Или действията на САЩ и на Русия в Сирия, пораждащи безкрайни взаимно недоволство“.

Изданието напомня и за „базовия конфликт. В Русия биха го нарекли нежелание от страна на Вашингтон, който се стреми да играе ролята на световен хегемон, да се примири с волята на Москва да бъде суверенна. САЩ на свой ред биха заявили, че руското ръководство не желае да спазва приетите норми за демокрация и смята да възроди съветската империя“. Вместо очевидните причини за напрежение обаче страните обсъждат отчуждаването на недвижими имоти. Следователно Русия и САЩ „обмислят размразяване“, защото „днешното положение на нещата вече е втръснало на всички“, пише вестникът.

„Такива стъпки като затваряне на достъпа до някакви имоти или оттегляне от някакъв договор съвсем не са необратими“, подчертава „Независимая газета“. Според вестника те „често се правят тъкмо с цел създаване на поле, на което демонстративно да дадеш заден ход, без да засягаш общия сблъсък на интереси“. Помиряването между Русия и САЩ може да започне именно с преразглеждане на такива „излишни лоши стъпки“, предполага руският вестник.

Източник: www.novini.bg