Изгониха известна пианистка от оркестър в Канада заради постовете й срещу Киев

Изгониха известна пианистка от оркестър в Канада заради постовете й срещу Киев

Публикувано от:

Родената в Украйна пианистка Валентина Лисица е била изключена от оркестъра заради изказванията й в Twitter срещу действията на киевските власти. Това момичето написа на страницата си във Facebook.

Пианистката решила да създаде свой акаунт в социалната мрежа Twitter под псевдонима “NedoUkraïnka” заради ситуацията в Украйна. Тя споделя, че е трябвало „безпомощно да гледа“ как страната, в която е родена и в която е прекарала детството си, „потъва в пропастта“.

В Twitter тя започнала да описва това, което се случва в Украйна и по-точно, превеждала новини от местните сайтове, записвала показанията на очевидци и опровергавала фалшивите съобщения, които се появявали в западните медии.

Името на акаунта, както отбелязва самата девойка, е „удар“ по адрес на министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, който нарече жителите на Донецка и Луганска области „нечовеци“.

С времето, пише Лисица по-нататък, тя си е спечелила много врагове, които я обвинявали в предателство и дори започнали да й изпращат писма със заплахи. „Но тези, които ме мразеха не спряха до тук. Опитвайки се, както те самите казват, да ми дадат урок, те сега искат да прекъснат музикалната ми кариера“, казва тя.

Според момичето, ръководството на Симфоничния оркестър в Торонто под влиянието на местното украинско лоби, което я обвинило в „разпалване на омраза“ в Twitter, е взело решение да й откаже участие в концертите през април.

Лисица отбелязва, че ръководството на оркестъра е поело задължение да й изплати хонорара, който й се полага, но участието й в концерта не е предвидено: намерили й заместник и не пожелали да обяснят причините, поради които я изключват от оркестъра.

В публикацията си във Facebook пианистката моли своите приятели и последователи да я подкрепят и да призоват Симфоничния оркестър в Торонто да й позволи да свири в него.

След всичко това в Twitter и Facebook се появи хаштагът „LetValentinaPlay“ („Позволете на Валентина да свири“). Много потребители на социалната мрежа в целия свят използват хаштага и изразяват рязката си критика по адрес на канадския оркестър.

Валентина Лисица е популярна благодарение на канала си в YouTube, където множество видеоклипове с нейно участие са гледани милиони пъти.