Извънредно обръщение на Елена Бондаренко, депутат от Върховната рада на Украйна

Приятели, ето какво имам да ви кажа!

Моля ви за максимално широко оповестяване, и който има възможност, нека го преведе на други езици и да се включи в разпространяването му!

Аз съм Елена Бондаренко, народен депутат от Партията на регионите, която е в опозиция на днешната украинска власт. Искам да заявя, че властта стигна дотам да отправя директни заплахи за физическо елиминиране на опозиционни политици в Украйна, за лишаване на опозицията от правото на свобода на словото в парламента и извън него, както и съучастие в престъпления не само срещу опозиционни политици, но и над техните деца.

Тормозът е съвсем целенасочен – постоянни заплахи, негласна забрана на достъпа до ефир на опозиционни депутати в повечето украински тв- и радиоканали. И тази практика се е превърнала в ежедневие. Всеки, който призовава за мир в Украйна, веднага бива причислен от властниците към враговете на народа, както е било примерно в Германия през 30-те и 40-те години на 20 в., или в епохата на макартизма в САЩ.

Преди няколко дни министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, яростен привърженик на т. нар. партия на войната в Украйна, заяви: „Когато Елена Бондаренко излиза на парламентарната трибуна, ръката ми сама посяга към пистолета“. Подчертавам – това го казва човек, който е натоварен с пълномощията на върховен полицай в държавата. Само преди седмица председателят на украинския парламент Александър Турчинов също ме лиши от правото на изказване понеже съм представител на опозиционна „Партия на регионите“. Забрани ми да се изкажа от парламентарната трибуна само защото заявих, че „власт, която изпраща армията да бомбардира мирни градове, е престъпна“. После благодушно даде възможност на радикалите в парламента за озвучат своя призив за разстрел на опозицията.

Помним как в края на миналата година, когато в Киев вече върлуваха екстремистите, автомобилът ми бе обстрелван и този факт е отразен в множеството ми жалби до правоохранителните органи по повод сериозната заплаха срещу мен.

Информирам и тези, които не знаят, че днешната власт потулва престъпниците, които се осмелиха да посегнат на сина на друг опозиционен политик – Владимир Олейник. Руслан Олейник, който бе районен прокурор, го пребиха в службата му. Здравето и животът му бяха извънмерно застрашени. Вместо да разследва нападението над прокурора по време на изпълнение на служебните му задължения, както и чудовищния натиск над опозиционера и семейството му, властта уволни Руслан Олейник. Всяка седмица научавам от колегите си за побой над помощниците им, за обиски на предприятия на техни привърженици, за заплахите и за посегателствата върху живота им, здравето и имуществото.

В украинското информационно пространство почти изцяло цари неведение и затъмнение за подобна информация и обикновените хора в Украйна дори не се досещат, че в Украйна се провежда престъпна война с опозицията, както и че тя е лишена от конституционното ѝ право на свободно слово. Онези редакции, които съумеят да преодолеят страха, често стават обект на нападение от страна на националистически групировки. Организаторите и участниците в погромите над редакции не се привличат под отговорност, въпреки че са идентифицирани с видео и фотоматериали.

Призовавам международните институции, които декларират вярност към принципите на демокрацията, не просто да обърнат внимание на тези факти, а да се включат в борбата за запазване и съблюдаване на демократичните права и свободи на украинските граждани.

Методите на украинската хунта в борбата за власт, всъщност в борбата за изграждане на диктатура в Украйна, нямат нищо общо с понятието „демокрация“.

Бездействието на международната общност към въпиющите факти повече напомня на съучастие и мълчаливо одобрение на всички тези престъпления, извършвани днес в Украйна.

Свободният свят загуби още един форпост – Украйна. Всички, които се борят на дело, а не на думи, за демокрация и човешки права, заедно могат да направят много.

Само заедно можем да възпрем хунтата и да прекратим братоубийствената война в Украйна!

С уважение

Елена Бондаренко, народен депутат от Украйна

19 април 2015 г.

http://russian-president.mirtesen.ru/blo

Източник: Поглед Инфо