Известни личности от цял свят спасяват руски животни

Автор:  Марина Образкова, Руски Дневник.

Международни звезди като Памела Андерсън, Стивън Сегал, Харисън Форд и дори Ема Уотсън, са запалени по това да спасяват руски животни. Най-голямо внимание получават сибирските тигри.

1. Червеният буй на звездата от „Спасители на плажа“ Памела Андерсън беше купен за 3 милиона рубли (около 48 хиляди долара) на благотворителен търг във Владивосток. Средствата ще бъдат дарени основно за защита на леопардите и тигрите в Далечния Изток.

Вторият предмет, който Памела дари за благотворителния търг, е нейна снимка с автограф. Началната цена е 500 хиляди рубли (приблизително 7700 долара). Снимката все още не е продадена.

Американската актриса, активист за правата на животните, отдавна подкрепя подобни благотворителни каузи, в това число и защитата на индийските кучета. По време на посещението си в Русия, тя отбеляза: „Хората тук се грижат за опазването на животните“. По-рано миналата седмица, актрисата посети и лъва Грей, спасен от бедстващия зоопарк в Усурийска област.

През юли Памела изпрати отворено писмо до руския президент Владимир Путин. В него актрисата помоли да се блокира маршрута в Северно море на кораб, натоварен с 1,7 тона месо от финвал, пътуващ от Исландия до Япония. Правителството отхвърли искането на актрисата, позовавайки се на факта, че Москва няма правни основания за задържането на кораба, защото ловът не се е осъществил на територията на Русия.

2. Стивън Сегал купи нож, изработен от дамаска стомана, инкрустиран със злато и сребро за 229 900 рубли (около 3600 долара), за да подкрепи далекоизточните леопарди.

Екшън звездата заяви, че ще помогне на застрашените животни, след като посети изложба в Националния парк „Земята на леопардите“ в Приморието, който се грижи за опазването на амурските леопарди и се опитва да увеличи тяхната популация.

„Искам да използвам имиджа си и името си, за да помагам на леопардите“, каза Сегал. Еколози разказаха на актьора, че са успели да увеличат броя на котките от 20 до 70, но той сметна това за недостатъчно. Сегал обеща да помогне лично за опазването на този рядък хищник.

3. Фронтменът на музикалната група „Мумий Трол“ Иля Лагутенко и известният холивудски актьор Харисън Форд участват в международна кампания за опазване на сибирския тигър от 2008 година насам. По инициатива на Световната банка бе създадена коалиция за защита на амурския тигър, в която участват представители на различни организации и известни личности, а Русия е представена от Лагутенко, САЩ от Харисън Форд, а Китай от баскетболиста Яо Минг.

4. Актьорът Леонардо ди Каприо също се интересува от съдбата на сибирските тигри. Той основа фондацията си за опазване на околната среда през 1998 година. Ди Каприо редовно прави значителни дарения за решаване на проблемите в околната среда – той се грижи за популацията на тигри, слонове, защитава и спасява горите на Амазонка. Актьорът е член на експертната група на Световния фонд за дивата природа.

5. Британската актриса Ема Уотсън, най-известна с участието си в поредицата за Хари Потър, се опитва да реши проблема с изчезването на дивата сьомга. Но за разлика от Ди Каприо, тя не посещава национални паркове, а предоставя вещите си на специален търг, приходите от който се даряват на фонда за защита на дивата сьомга. Този фонд, заедно с няколко други, взима активно участие в решаването на проблема с изчезването на дивата сьомга и на територията на Русия.