Известният боксьор Рой Джоунс-джуниър получи руски паспорт

Известният американски боксьор Рой Джоунс-джуниър получи руски паспорт.

“Получих си паспорта”, призна спортистът пред ТАСС.

На 12 септември президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за предоставяне на гражданство на американския боксьор. „Да се удовлетвори искането за получаване на гражданство на Руската федерация на Джоунс-младши Рой Левеста, роден на 16 януари 1969 г. в Съединените американски щати“, се казва в указа на държавния глава.

Рой Джоунс-джуниър започва кариерата си през 1989 г. Американецът е бил световен шампион в четири различни категории. Той е единственият боксьор, който е печелил поясите в средна, полусредна, полутежка и тежка категория.

В кариерата си Джоунс-джуниър е записал 62 победи на професионалния ринг, от които 45 с нокаут, и 8 поражения. Американецът е носител и на сребърен медал на Олимпиадата през 1988 г. в Сеул.

В Ялта (Крим) американският боксьор обяви намерението си да създаде в Русия собствена школа по бокс. Той подчерта, че му е интересно да работи „както с деца, така и с възрастни“.

„В плановете ми е да работя като треньор в Русия, да създам школа, да обучавам деца и възрастни. Децата могат да започнат да се учат от нулата и да овладеят боксьорското изкуство, а с възрастните, активни спортисти, е интересно да се работи, да се развиват и да бъдат изведени на ново ниво“, цитира думите на Рой РИА Новости.

По-рано желание да получи руски паспорт изяви и друг американец –  ММА боецът Джеф Монсън. Той заяви, че „в Русия е обграден от много добри хора“, и затова се обърнал към властите с молба да получи руско гражданство.

По-рано гражданин на Русия стана известният френски актьор Жерар Депардийо. Желание да получат руско гражданство изявиха и френският актьор Сами Насери и италианската актриса Орнела Мути.

Не напуска Русия и холивудската звезда Стивън Сегал. В момента той разглежда възможността да открие в РФ продуцентска компания, съвместно с руски партньори.

„Днес ще обсъдим това със Стивън по време на закуска“, написа в петък руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в Twitter.

Вече две години Стивън Сегал поддържа тесни връзки с Русия. Преди две години той трябваше да стане лице на компанията „Калашников“ в рамките на международна рекламна кампания. От тази идея обаче, се отказаха миналата година заради санкциите срещу Русия във връзка с присъединяването на Крим.

Опитите на САЩ да изолират Русия дават обратният резултат – Русия става все по-привлекателна, демонстрирайки способността си да защитава своя суверенитет и чувството си за собствено достойнство.