Известна руска професорка сензационно: Може да живеем по 120 години, ако се спазват тези няколко простички съвета

Искате ли да доживеете до правнуци? Последвайте няколко простички съвета, коментира руският проф. Олга Шестова – кандидат на биологическите науки, автор на книгата „Възраст”.6-olga-shestova-kniga-resize660

– Проф. Шестова, какви са признаците на стареене, преди да се появят бръчките?
– Когато човек каже: вече съм стар. Канят те да караш колело, а ти отговаряш: къде ти, вече и теглото, и възрастта ми са други. Ето това е първият признак за стареене. Въпреки че вече възрастовите граници се изместиха, така да се каже. Ако преди няколко десетилетия 40-годишна жена се е смятала за старица, сега вече по нормите на Световната здравна организация до 44 години говорим за младост; до 59 – за зрялост; за преклонна възраст – до 74, и старческа, т.е. дълголетници – след 90 години.

– Как обяснява науката защо сега изглеждаме по-млади от нашите майки на същата възраст?
– Науката не противоречи на здравия разум. Първо, ние живеем повече, защото станаха по-достъпни достиженията на медицината. Моето първо работно място беше Всесъюзният хематологичен научен център. Тогава, преди 30 години, от левкоза можеха да оцелеят 35%, сега са 85% от болните.
Второ, започнахме да се храним по-добре. Говорят, че въздухът е лош, екологията също, както и ГМО. Всичко това са глупости, плюсовете са повече от минусите. Качеството на продуктите расте. Ние ползваме по-чиста вода от нашите предци. Плюс

достиженията на козметиката

Нашите баби често са работели на слънце, получавали са бръчки и пигментни петна. Ние сега носим шапки, мажем се със слънцезащитни кремове.

– Вие, учените, казвате, че човек може и трябва да живее до 120 години. Защо точно тази цифра сте избрали?
– Ние се подчиняваме на общите физиологични закони. Вземаме животни от нашия клас: маймуни, делфини, слонове. Наблюдаваме тяхната възраст, когато достигнат полова зрелост, и гледаме средната продължителност на живота. Вземаме възрастта на човека, когато той достигне полова зрялост. Умножаваме по средния коефициент за продължителност на живота в клас млекопитаещи и получаваме 120-150 години. В зависимост от изчисленията.

– От какво все пак стареем?
– Хронологичната възраст, която е записана в паспорта, не е биологичната възраст. Има изследвания, които доказват, че първата може да се различава от втората с 10-20 години. Например 38-годишен може да се окаже и на 28, и на 60. От генетиката зависи нещо, от външните фактори също, но най-много зависи от навиците, от начина на живот. Вслушвайте се повече в себе си. Например, не ви се иска да закусвате сутрин. Е, не се насилвайте да го правите.

– Постоянно се говори, че захарта е отрова, солта и хлябът също… Какво да правим тогава?
– В различни периоди от време различни продукти са били провъзгласявани за най-вредни. Но истината е в това, че няма абсолютно вредни и абсолютно полезни продукти. Всичко е добре, ако е с мярка. Има един много хубав израз – интуитивно хранене.

Организмът винаги разговаря с нас,

подсказва ни. Просто ние невинаги се вслушваме в него. Аз винаги казвам: не е страшно, когато човек е похапнал, като е гладен, много по-лошо е, ако яде не когато е гладен, а когато е уморен, разстроен, когато е в компания или за да не се обиди майка му.

– Може ли човек да оздравее, ако до 40 години е пил, пушил, след това изведнъж го е обзело желанието да стане дълголетник и рязко е променил навиците си?
– 40 години е границата. До 40 могат да ни се простят лошите навици. След това – не. 40 години е прекрасна възраст, за да се замисли човек за начина си на живот и да започне да изхвърля вредните навици. Освен това ние не забелязваме много вредни за себе си неща. Например дългото седене на едно място. Ако водим здравословен начин на живот, ако спортуваме или се разхождаме всеки ден, изпълняваме препоръката да се движим 150 минути на седмица. Но според последни изследвания това е недостатъчно! Доказано е, че ако човек се движи 150 минути на седмица, а през всичкото останало време седи, това е опасно за здравето. Въобще хората в този план се делят на две големи групи. Тези, които седят по-малко от 6 часа и тези, които седят повече от 8 часа на ден.
Това не значи, че не можем да работим в офиса 8-10 часа. Ставайте от стола на всеки 50 минути и за 10 се разходете, или идете до тоалетната например. Това е лесно и ще превъзмогнете вредния навик. Ще ви приведа следния факт: тези, които седят не повече от 6 часа на ден и се раздвижват на всеки час по 5-10 минути, имат шанса да живеят 5 години повече от другите, които седят 8 часа и повече съвсем без движения. Още повече, ако имате нормален или едва-едва повишен индекс на масата на тялото, 5-годишната добавка ще се увеличи до 7 години.

– Разкажете за харвардското изследване, което се е провеждало в продължение на 75 години.
– Поканили хора от различни социални слоеве: студенти от най-известните вузове в Америка, от осигурени семейства с добър достъп до медицината, а също така обикновени хора

със средни и ниски доходи

Едните били по-здрави, другите – по-малко здрави. Учените измервали множество и различни показатели. И в продължение на 75 години наблюдавали как се променя здравето на хората. Действително ли то зависи от финансовите средства, от жените, от отпуските и т.н. И открили нещо удивително. Най-големият процент дълголетници се оказал сред хората, които имали редом до себе си двама-трима близки хора. Това се оказало решаващ фактор от гледна точка на дълголетието и здравето! Този факт порази целият медицински свят. Любовта на близките буквално спасява хората от деменция, от болест на Алцхаймер, Паркинсон, от затлъстяване, от диабет. Т.е., човек може да развие всички тези болести, но няма да умре от тях. Защото той поддържа своето здраве и живее по-дълго.
Женският пол е основният фактор за дълголетие. Това се обяснява просто. Всеки човек има полови хромозоми. При мъжете и жените всички хромозоми са еднакви с изключение на едва двойка. При жените това е ХХ, а при мъжете – ХУ. Т.е., на едното кръстче, грубо казано, не му достига краче. Мъжете го нямат този генетичен материал, т.е. те са по-уязвими. Това им дава някакви преимущества в борбата за оцеляване, но не и за дълголетие.

– А какво да предприеме един мъж, ако иска да доживее до 120 години?
– „Да се залепи” за жените. Вероятно и вие имате познати възрастни двойки, които живеят заедно, те са се облегнали един на друг и вървят през живота. Мъжът има по-големи шансове да живее дълго в брак, отколкото в самота. При жените е обратно – в брак статистически продължителността на живота при тях е по-малко, отколкото ако останат сами.

Бракът уравновесява всичко

Ако те са щастливи заедно, жената дарява на мъжа част от своите години…

– Няма как да пропуснем онкологията.
– Да, това е отплатата за нашето дълголетие. Както казват французите „всеки си има своя рак, но не всеки ще доживее до него”. Но ако човек след 40 промени своите навици, то 80% от случаите на рак могат да се предотвратят. Така че 80% от нашето здраве зависи от нас и само някъде 15-20% – от медицината.

Защо у нас, пък и въобще в Източна Европа мъжете умират по-рано? Сякаш нещо ги изкарва извън релси след 60.
– Има една „теория на полезните баби” на биохимика акад. Скулачев. Ако човек се чувства полезен, той живее по-дълго. Защо жената има менопауза? Гинеколозите в това отношение са на едно мнение: за да й се даде възможност да се грижи за внуците, без да се отвлича върху собствените физиологични колебания. При мъжете няма ярко изразен климакс, при тях има някакво тихо угасване. Те не успяват да се пренастроят, за да се приближат към внуците, към семейството.

– Кога настъпва най-щастливата възраст?
– Парадоксите на възрастта се заключават в това, че с годините, колкото и да е странно, човек става по-щастлив. Някои смятат, че най-щастливият период е 18 години. Но забравят, че юношеството е свързано с много проблеми, и то на фона на хормоналния взрив. Това, което сега се нарича „трета възраст”, т.е. 50 г. – това са вторите 25 години. През този период и социално, и физиологично, всичко е решено вече. Децата са пораснали, вече си свободен от първата програма, така да се каже: образование, семейство, кариера, работа – свободен си от всичко това по принцип и можеш да се занимаваш с това, което действително желаеш. Аз ще ви дам ярък пример в това отношение: знам за жена, която след 80 години започнала кариера на стюардеса. Само тук при нас, в нашите географски ширини, има ограничения във възрастта, в света такова нещо няма. Започват да скачат с парашут след 80, демонстрират модерни облекла. Най-важното е човек да не се ограничава. Ограничаването съществува само в нашето съзнание.

Източник: Яна БОЯДЖИЕВА, zdrave.to

error: Съдържанието ни е авторско!