„Известия“: Руски депутати предлагат да се прекрати договорът за дружба с Турция от 1921 г.

Депутатите от Държавната дума на Русия Валерий Рашкин и Сергей Обухов от фракцията на Комунистическата партия са изпратили до ръководството на страната и до Министерството на външните работи писмо с предложение да се денонсира Московският договор за приятелство и братство, подписан на 16 март 1921 г. от правителството на Руска съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) и правителството на Великото народното събрание на Турция. Това съобщи вестник „Известия“, който разполага с текста на писмото, предаде ТАСС.

„Ние трябва да разгледаме възможността за правен преглед на всички неблагоприятни за нашата страна и нейните съюзници руско-турски споразумения. Анкара трябва да разбере това, което може да последва при ескалация на конфликта. Само това може да я отрезви и да я накара да се въздържа от по-нататъшни провокации“, каза Обухов пред изданието.

Инициативата на своите колеги подкрепя и партията „Справедлива Русия“. По думите на депутата от Държавната дума Олег Пахолков, Московският договор е бил подписан в ущърб на интересите на Русия.

Обухов отбелязва, че „две от трите задкавказки републики – Грузия и Армения, не признават усилията на договора, считайки го за несправедлив“. „Трябва да се разбира, че през 1921 г. властта на болшевиките буквално е висяла на косъм: продължавала е чуждестранната интервенция, Гражданската война. В тези условия Съветска Русия не е могла да действа от позицията на силата и да наложи на Турция по-изгодни условия на договора“, каза депутатът.