„Известия“: Русия може да прекъсне дипломатическите си отношения с Украйна

Москва разглежда вариантите за отговор на опита на украинското разузнаване да организира диверсии в Крим, обсъжда се възможността за прекратяване на дипломатическите отношения между страните, пише вестник „Известия“, позовавайки се на източник от руските външнополитически кръгове, предаде РИА Новости.

По-рано Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия заяви за предотвратените терористични атаки в Крим, подготвени от главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна. По време на задържането на диверсантите загинаха двама руски военни. Руският президент Владимир Путин, коментирайки гибелта на силоваците, заяви, че нещата няма да бъдат оставени така.

„Известия“ пише, че Москва може да закрие руското посолство в Киев и да отзове всички свои дипломати.

„Един от възможните варианти на твърд отговор може да бъде прекратяването на дипломатическите отношения. Москва работи по този вариант. Но последната дума ще бъде на държавния глава, който ще вземе решение въз основа на събраните данни“, отбелязва източникът на изданието.

„Що се отнася да скъсване на дипломатическите отношения — това е прерогатив на лидера на държавата. Но Москва трябва да преразгледа отношенията си с Киев, отчитайки последните събития“, пояснява пред изданието зам.-ръководителят на международната комисия към Съвета на Федерацията на Русия Владимир Джабаров.

Украинските власти до момента не са утвърдили кандидатурата на новия си посланик, интересите на Москва в страната се представляват от изпълняващия временно длъжността Сергей Торопов.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Москва, както и по-рано, предлага да се назначи нов посланик, но ако Киев е готов да понижи нивото на дипломатическите си отношения с Русия, то това е негов избор.