„Известия“: Москва може да предложи на Анкара създаването на канали за връзка между военните

Министерството на отбраната на Русия може да предложи на Турция да бъдат създадени канали за връзка между военните от двете държави с цел предотвратяване на инциденти, подобни на сваления през ноември бомбардировач Су-24, пише в. „Известия“, позовавайки се на информиран източник във военното ведомство.

„Министерството на отбраната на Русия вече е подготвило пакет предложения към Анкара, които включват създаването на канал за обмен на информация между военните от двете страни, а също така и протоколи със споразумения за действията във въздуха“, цитира изданието думите на своя източник.

Предвиждат се и наставления за пилотите относно това как трябва да действат в опасна ситуация, за да избегнат повтаряне на миналогодишната трагедия.

Отбелязва се, че предложенията ще бъдат отправени до Министерството на отбраната на Турция в случай, че на 9 август в хода на преговорите в Санкт-Петербург президентите на Русия и Турция достигнат до принципно споразумение за това.

Путин и Ердоган ще проведат двустранни преговори на 9 август в Санкт Петербург. Това ще бъде първата среща на президентите на Русия и Турция след кризата в отношенията между страните, възникнала след свалянето на руския Су-24 от турските ВВС над Сирия.