„Известия“: Москва може да предложи на Анкара създаването на канали за връзка между военните

„Известия“: Москва може да предложи на Анкара създаването на канали за връзка между военните

Публикувано от:

Министерството на отбраната на Русия може да предложи на Турция да бъдат създадени канали за връзка между военните от двете държави с цел предотвратяване на инциденти, подобни на сваления през ноември бомбардировач Су-24, пише в. “Известия”, позовавайки се на информиран източник във военното ведомство.

“Министерството на отбраната на Русия вече е подготвило пакет предложения към Анкара, които включват създаването на канал за обмен на информация между военните от двете страни, а също така и протоколи със споразумения за действията във въздуха”, цитира изданието думите на своя източник.

Предвиждат се и наставления за пилотите относно това как трябва да действат в опасна ситуация, за да избегнат повтаряне на миналогодишната трагедия.

Отбелязва се, че предложенията ще бъдат отправени до Министерството на отбраната на Турция в случай, че на 9 август в хода на преговорите в Санкт-Петербург президентите на Русия и Турция достигнат до принципно споразумение за това.

Путин и Ердоган ще проведат двустранни преговори на 9 август в Санкт Петербург. Това ще бъде първата среща на президентите на Русия и Турция след кризата в отношенията между страните, възникнала след свалянето на руския Су-24 от турските ВВС над Сирия.