Извадиха скелети на великани отпреди 4 хиляди години

Останки от древни хора с големи размери са намерени в руския Краснодарски край, съобщи служител на Кубанското археологическо дружество. Василий Матаев обяви, че откритието е направено в близост до село в Новопокровски район по време на разкопки на погребална могила от Средната бронзова епоха, или втората половина на III хилядолетие преди Христа. Останките са приблизително на 4 хиляди години.

Намерени са скелетите на четирима души — двама мъже и две жени. Мъжете са много високи, силни, с ръст около два метра. Жените също са доста високи — около 1,7 метра, посочил е ученият. Той добави, че при разкопките по тези места са намирани скелети и на по-високи хора. В онези времена, в ХХV век преди нашата ера, тези места са обитавали племена на номади-земеделци. За културата на тези хора съществуват само откъслечни данни.

„Ние не причисляваме тези хора към някакъв определен народ или националност. Днес е прието да ги наричат катакомбна културно-историческа общност. В конкретния случай се има предвид начинът на погребване, който се среща в по-голямата част от южната територия на Русия”, поясни археологът.