Изборите в Украйна са с цел легитимиране на новата власт

Според Центъра за системен анализ и прогнозиране на Ростислав Ищенко, президентските избори в Украйна ще се проведат с цел легитимиране на новата власт в Киев. Всъщност дори няма никакво значение дали те ще се състоят или не, и кой ще победи в тях, цитира съобщението от Центъра, РИА Новости.
Експертите определят тези избори като «Украински избори: легитимност и развитие на сценария». По мнение на политологът Юрий Городенко, да се говори за юридическа легитимност на предстоящите избори в Украйна е невъзможно. «Посредством тези избори (бившите опозиционери) сега искат да легитимират своята власт. Опасността е в това, че ако тези избори се проведат, то Украйна ще трябва да забрави за конституционната реформа».
Политологът е убеден, че държавата просто ще се разпадне, ако не настъпят някакви по-градивни промени, а най-напред това касае провеждането на конституционната реформа и федерализацията на държавата. По думите на Городенко: «трябва да се случи преразпределяне на пълномощията, и не само децентрализация, а именно създаване на федеративно устройство. Именно върху тези неща трябва да се изгражда една държава, а гарантите на това ново устройство, трябва да бъдат съседите, в случая – Русия и Европейски Съюз», категоричен бе в анализа си Юрий Городенко.