ИДИЛ пусна видео с пленен руски разузнавач

ИДИЛ пусна видео с пленен руски разузнавач

Публикувано от:

Терористичната групировка ИДИЛ твърди, че е пленила човек, когото тя нарича офицер от руското разузнаване. Рускоезичната медия на терористите Furat разпространи видеообръщение на мъжа, който твърди, че името му Евгений Петренко, нещатен сътрудник на 2-ри оперативен отдел на Федералната служба за сигурност (ФСБ) с чин капитан.„Евгени Петренко“ не казва как е бил задържан и къде се намира. Той само каза, че е задържан от „службата за сигурност на халифата“ при изпълнение на поредната задача, съобщи Нова телевизия.

В обръщението той моли президента Владимир Путин, народа на Русия и ФСБ „да направят всичко възможно“ за освобождаването му. Той твърди, че местожителството му е в град Царицин, Московска област, но такъв град не съществува.

Видеото има няколко особености, които го различават от другите пропагандни видеозаписи на ИДИЛ. На него няма въоръжени джихадисти, макар че в подобни записи се показва поне едно такова лице.

Върху горната дреха на мъжа е прикрепен бадж с надписа “Кафир” (безверник) – досега такова нещо ИДИЛ не е използвала за пленените от нея лица. Обикновено групировка ги обличаше в оранжеви роби, а и не слагаше върху главата им бейзболна шапка.