ИДИЛ загуби четвърт от териториите си в Сирия и Ирак през 2016 г.

ИДИЛ загуби четвърт от териториите си в Сирия и Ирак през 2016 г.

Публикувано от:
Терористичната групировка “Ислямска държава” е загубила през 2016 г. контрол на около една четвърт от териториите, които е контролирала в Сирия и Ирак. Това казват данни на изследователската агенция “ИХС Маркит”, предаде Интерфакс. 
Организацията през изминалата година е понесла безпрецедентни териториални загуби, включително и райони, жизненоважни за нея, пише още в доклада, цитиран от Фокус.
В документа се посочва, че контролираните сирийски и иракски територии са се съкратили от 78 хил. лв. км до 60,4 хил. кв. км към края на 2016 г. Година по-рано тези територии се съкращават от 90,8 хил. кв. км на 78 хил. кв. км.
Провежданата от иракската армия и кюрдските паравоенни формирования операция по освобождаването на Мосул от “Ислямска държава” може да бъда успешно приключена до втората половина на годината, пише още в доклада.
Освобождаването на “столицата” на ислямистите в сирийския град Ракка ще бъде по-сложна задача, показва оценка на “ИСХ Маркит”.
“Ракка е център на “Ислямска държава” и е малко вероятно, че ще бъде дадена без бой. Възможно е за нейното освобождаване през 2017 г. да е необходима сериозна наземна операция с участието на основните външни играчи САЩ, Турция или Русия и сирийските правителствени войски, подкрепяни от Иран”, пише още в доклада.