Ивайло Франц: Тайно и полека ни въвличат във война

„България се превръща от потенциален в реален и пряк военен противник на три големи държави, които са противници на САЩ и обявени като такива – Русия, Китай и Иран. Въпросът е да се заличи всякакво минало и бъдеще, свързано с Русия, и да станем пълен слугинаж на САЩ. А това означава американски корпорации тук, а те не са само военни, те са и ресурсни, например „Шеврон“. Те се отнасят до инфраструктура, до пространство, до всичко, за да се превърне България в една територия, плацдарм за водене на военни действия. В това се превръщаме с програмата „20-20“. И на първото заседание на Съвета по отбрана тази година се поставя въпросът за „Визията 20-20“, където всички вкупом приемат тези позиции.“ Така Ивайло Франц коментира документ „Визия 20-20“, с който България губи целия си териториален суверенитет. Ивайло Франц е водач на Патриотичния съюз „Освобождение”. Има три магистратури – по икономика, втората е творческа, а третата – богословска. Води магистърски курс по европейска политика на конкуренцията, има зачислена аспирантура по европейските въпроси в Софийския университет. Основната му дейност е експертна и консултантска в сферата на икономическо планиране, прогнозиране и управление.

– Как да тълкуваме внезапното решение на руския президент да прекрати проекта „Южен поток“ по стария маршрут през България?

– Изборът на президента на Русия да откаже един от най-стратегическите, икономически и инфраструктурни проекти, който касае много държави, не само България, не е просто случайно решение. То означава просто преориентация. Даже според руски аналитици този акт е преориентация изобщо. Въпросът защо сега и защо президентът Путин го направи така категорично? Според мен това се дължи на категоричната позиция на управляващата в България олигархия да има противопоставяне и да задължи България със съвсем други неща, за които българският народ не знае.

– За какви „други неща“ говорите, които българите не знаят?

– Става дума за срещата на НАТО в Уелс с най-голямо представителство и на най-високо ниво на 4 и 5 септември с всички държави-членки на алианса и приобщените към тях, например украинския президент Порошенко. На тази среща се изработи един обвързващ държавата ни акт, който лишава Република България от националната й сигурност. Лично президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов и министърът на отбраната Шаламанов заявиха и подкрепиха с документа, наречен „Визия България в НАТО и в европейската отбрана 20-20“ пълното подчиняване на България и нейния национален интерес, въоръжени сили, средства, бюджет и изобщо целия й народ на НАТО, САЩ и Европейския съюз.

– Ние отдавна сме държава – член на НАТО и ЕС, което означава, че сме приели правилата на тези организации. С какво „Визия 20-20“ променя това?

– Ако до този момент правителствата на България през тези 25 години, част от които в НАТО и ЕС, поддържаха един, така да се каже, „огъващ се суверенитет“, не обръщаха гръб нито на едната, нито на другата част на света, това се промени. Допреди няколко години бяха прекалено ухажвани от Европа и от САЩ най-вече, но след кризата в Украйна и преоформяне отношенията между Русия и САЩ, тоест практически обявяване на нова Студена война, Америка в лицето на целия свой дипломатически, най-вероятно и агентурен, корпоративен, аналитичен и икономически натиск, постави изискване България да вземе крайна позиция. И тази крайна позиция изисква тя да бъде партньор, но и слуга на САЩ и НАТО, без никаква лична държавна позиция и съответно враг на половината свят. Цялото това нещо започва като подработка при правителството на Пламен Орешарски, още с приемане Решение 420 на Министерски съвет от 23 юни 2014 г. за определяне състава на българската делегация за участие на срещата на НАТО в Уелс, където се предлага делегацията да се оглави от президента Плевнелиев, да се включат външният министър и министърът на отбраната. Когато идва и служебното правителство на Плевнелиев с премиер Близнашки, се стартира пълният дипломатически натиск. То даже не е и натиск, защото Шаламанов е служител на НАТО и това е един конфликт на интереси, който всички забравят. Външният министър Даниел Митов след служебното правителство и сега е министър, така че става дума за една пълна приемственост на политика на задължения, без българите да знаят в какво точно са задължени.

Една от първите си срещи, които още на 7 август прави министърът на отбраната Шаламанов, е с аташето по отбраната на САЩ. За този аташе най-важното е България да заяви на срещата в Уелс, че тя категорично, безусловно и еднозначно ще принадлежи на САЩ, НАТО и ЕС и ще бъде против Русия и всички противници на САЩ.

– Виждате ли връзка с преговорите между САЩ и Европейския съюз по трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) и срещата в Уелс?

– Естествено. В същото време военно-икономическият ангажимент касае икономическия и корпоративен ангажимент, а именно – САЩ не желаят повече България по какъвто и да е начин да бъде свързана с Русия. Каквато и да е политическата окраска, колкото и тези генералитети и всичките офицери – действащи и от резерва, впрочем получили пагоните си от Съветския съюз, колкото и да се разграничават от това, не могат да се разграничат от едно – това е технологическата, техническа и патентна база на българската оръжейна промишленост. Това са „Терем“, това са Вазовските заводи – тоест всички големи държавни компании, които имат над 20 000 души заети към момента, както големите държавни търговски компании като „Кинтекс“, които се продават. Те трябва да сменят своята технологична база, за да се прекрати зависимостта от Русия. Въпросът не е просто в доставката на едни самолети, а да се заличи всякакво минало и бъдеще, свързано с Русия, и изцяло да се премине на американско стандартизирано оръжие и какво ли не друго. А това означава американски корпорации тук, а те не са само военни, те са и ресурсни, например „Шеврон“. Те се отнасят до инфраструктура, до пространство, до всичко, за да се превърне България в една територия, плацдарм за водене на военни действия. В това се превръщаме с програмата „20-20“. И на първото заседание на Съвета по отбрана тази година се поставя въпросът за „Визията 20-20“, където всички вкупом приемат тези позиции.

– Каква е разликата с предишните ни задължения към НАТО?

– Първостепенност при вземане на решения на принципа – първо НАТО и ЕС, което е отказ от национална сигурност и българския национален интерес. Как може първо да мислим за интересите на САЩ, НАТО и ЕС, а после за България. Един ден след заседанието на Съвета по отбрана министър Шаламанов се среща с американския посланик тук Марси Рийс. И основното нещо, от което се интересува дипломацията на САЩ, е позицията на България в Уелс. И Шаламанов рапортува, че те са готови, че Съветът по отбрана е взел решение, приема принципите на програмата на НАТО „20-20“.

– Кажете нещо за самия документ?

– За първи път в официален държавен документ на министерство, и то на отбраната, се поставя Русия като враг и пряка заплаха за националната сигурност на България. ГЛАСОВЕ отрази това, както и повечето медии, и обществеността гръмна. Първо заради начина, по който се ословестява случващото се в Украйна, в Крим, и най-вече се приема една осъдителна позиция към Русия, включително и думите на президента Плевнелиев, че това е националистическа държава, което означава почти дипломатически скандал и война. На 28 август 2014г. излиза първото издание на „Визия 20-20“, където се казва, че ние вече нямаме национален суверенитет. Казва се, че ние ще увеличим бюджета си за отбрана до 2020г. с 2%, но още никой не изчислява за какво и какво ще бъде тука, после ще участваме в всички съюзнически инициативи. И сега забележете: никой във Вашингтон не поставя най-тънкия, най-опасния въпрос – участието на България и отдаването на нейната територия на противоракетната отбрана на Щатите. Предишния ден вече е променен съставът на делегацията за Уелс, включени са и други хора като министъра на външните работи, който ще защитава интереса на Щатите и на НАТО. И в крайна сметка след общественото приказване два дни преди срещата в Уелс на 4 и 5 септември Министерският съвет на заседание на Съвета по сигурността одобрява променен вариант на „Визията“, като я нарича „Работен вариант на Визия 20-20 България в НАТО или в европейската отбрана“.

– С какво „работен вариант“ променя значението на документа?

– Защо е „работен вариант“ ли? Защото имат да поемат още ангажименти в Уелс. Затова. После трябва някой да напише перфектен документ и по един невидим на повърхността начин да задължи България с неща, за които ще кажа след малко и които са страшни. В момента се готви политическата клетва. Ако преди тя беше клетва във вярност към Съветския съюз, сега е към САЩ. Тези решения обаче не касаят становище на Народното събрание. Ще видите как е завъртяно това нещо, за да бъде издържано юридически. Може би и затова г-н Близнашки стана премиер, защото е добър юрист. Всички документи са перфектно правно подготвени. Те нямат правно противоречие с Конституцията и законите на държавата. В същото време тези скандали, които направиха псевдо патриотичните партии, са само една външна форма. Те не запознаха народа с истинската същност на готвената сделка. Какво става? МС освен че променя състава на делегацията и я допълва с нови хора – тя е мастита делегация с много хора – приема със Съвета си по сигурност така проведената „Визия 20-20“, за да може после президентът, външният министър и министърът по отбраната да излязат с позиция, че са верни членове на САЩ и НАТО. И забележете изречението: „Само и единствено в НАТО България вижда своята сигурност. Тя ще сподели всичката отговорност и ще заплати за превъоръжаването си.“ Тоест ще работи на принципа – първо за НАТО и ЕС, после за своята сигурност.

И сега на въпроса каква е разликата с предишното положение. В Уелс светът се раздели окончателно. Там освен че беше прегърнат един президент на Украйна, корпоративен мултимилиардер, за когото всички знаят как е придобил огромното си богатство. Основната позиция на най-върховното представителство на страните-членки беше – нова Студена война. И още по-страшното: в неформалните разговори вече са уточнени ясните позиции, които да залегнат като решения в една нова програма на България, касаеща превъоръжаването й и влизането й в един нов блок.

Връща се нашата делегация, след като вече едва ли не е станала официален враг на Русия. Не защитавам Русия, но никой не може да разбере защо? Откъде накъде България, която има най-голямата изгода да е в добри отношения с най-големия свой енергиен източник, както и събрат по вяра, да не говорим за други неща. И всички се пиатат – защо е тази позиция. Заради това, че на 3 октомври МС приема вече с Решение 690, подписано от министър-предеседателя на служебното правителство Георги Близнашки, „Национална програма: България в НАТО и в европейската отбрана 20-20“. Смея да кажа, че това е най-професионалният документ, правен някога, със задължителен характер, касаещ национална сигурност и изобщо настояще и бъдеще на България. Той не е просто програма с пожелание, а документ в 43 страници и 136 точки, в което е изведено всичко това, което България трябва да направи със своята държава от 2015г. до 2020г. В него е изваден и план за всичките законови актове и закони за промяна на бюджета и за всички последващи промени, които ще се направят в държавата. Това се изпълнява от всички управляващи по един скрит начин, както и от всички участници в парламента.

– Очевидно светът се променя. Никой не е очаквал, че Путин от натовска Турция ще обяви спирането на проекта „Южен поток“. Да не би Путин и Ердоган да договарят взаимно новите си сфери на влияние?

– Как най-лесно може да се провиди едно поведение? Естествено, като се поставиш на другото място. Представете си, че ние сме Русия. Разчитаме дълго на кръстопътния инфрактруктурен играч на територията на България. Да, ама в един момент България не е България. Тя е оста на Съденинените американски щати. А САЩ категорично не желаят конкуренция с Русия.

Те искат те да използват този терен като петрол, газ, шистов газ, злато, ценни метали, хора, територия за отбраната, и най-важното – стръв и кръв в една бъдеща война, на 10 000 км от тяхната територия. Това е същото, ако Русия има инфраструктурен обект на кръстопътна територия, която е стратегически възел от гледна точка на плана за водене на военни действия на САЩ и НАТО, както и на глобалния интерес на техните корпорации. Те знаят, че в нашия шелф има огромни залежи и искат да сложат ръка на това. Как ще допуснат Русия? И както каза руският президент, ще го цитирам по памет: „Ние не можем да си позволим да построим тръба до България и тогава тя да ни откаже.“

Русия трябва да продава, за да има ресурс да противодейства на блокадата. Ако бяхме на нейно място, щяхме да действаме по същия начин. На вашия въпрос прекият отговор – ако Ердоган казва, да, съгласен съм, при положение, че има сериозни ангажименти към САЩ и НАТО, а и Щатите му дадоха ясен знак, че могат да го свалят, както направиха с Майдана, сигурно знае какво прави. САЩ не знаят, че Турция е Турция, а не мека България. Ако има тайна договорка – тайна или мълчалива, то това е „да“. Русия към този момент стратегически и геополитически и военно-тактически е приела България, и най-вече нейната територия, за враг. Което означава, че тя е свалила от своя стратегически план партньорство с тази територия. Не с народа – с територията. Тъй като територията е отдадена за употреба на САЩ и НАТО.

– Казвате, че всичко това е следствие от тази програма „Визия 20-20“?

– Точно така, това направи тази програма. Това е ужас! И сделката е такава: за да не лишаваме останалите партньори – за Русия Сърбия е партньор, ще направят така, че през територията на Турция газът да стигне чрез някакво преразпределение до там. Фактически Русия и САЩ се надиграват, но ролята на държавите, които са замесени в тази игра, е да направят така, че да спечелят от това. Е, България е единствената държава, която се отказва от печалба.

– Според мен много е важен въпросът какви са договорите с другите държави, членки на НАТО и ЕС, типови ли са или много различни за всяка една?

– Всяка една държава-членка в Уелс заявява това. Но тук става дума за малките играчи, за малките пазари, но със стратегически позиции, които трябва да бъдат обединени и задължително вложени в стандарта на това споразумение, за да не бъдат към Русия в никакво отношение. Това е война. В момента целият плацдарм се подготвя за ресурсно обезпечение – логистика, инфраструктура, разузнаване, планиране и провеждане на бойни действия.

– А с кого ще се съюзи Русия?

– Русия ще се съюзи с Китай, с които имат стратегически договор, подписан преди почти две години, и който е уникален. В същото време във военната доктрина на Щатите отново стои позицията на глобалното лидерство. Това, което смениха, е да не водят две войни едновременно. Затова им трябват мното на брой съюзници и много на брой огнища на разход, където да влезе противникът, за да могат да го изтощават.

– Значи договорката от Малта за разпределяне на сферите на влияние приключи сега?

– Тя приключи, сега новата договорка беше направена в Уелс. За 25 години ние нямаме официален враг. Сега имаме. В момента сме едно парче месо, което ще бъде хвърлено – и вече е хвърлено на лъвовете. Ако в България няма политическа промяна, това статукво не може да бъде променено. Ние трябва да разберем в какво са ни въвлекли.

– Не е ли пресилена вашата оценка за България като „парче месо, хвърлено на лъвовете“?

– България предоставя от 3 октомври 2014г. едностранно и безусловно на САЩ, НАТО е ЕС „изключителните права върху планиране и управление на националната сигурност на България – на нейните въоръжени сили, територия, държавни и военни имоти, фирми, военни разчети, планове, програми, проекти и тяхното изпълнение“. Целият цикъл от държавно планиране през законова промяна до изпълнението. Американците работят на този принцип – от началото до края. Дори да ви дадат пари, те ще ви задължат да ги похарчите за американски компании. Обърнете внимание: програмата задължава бюджетът на България в 5-годишен период от 2015 до 2020 г. да отдели 9 993 600 000 лв. за въоръжаване. От тези почти 10 млрд. лв. 9.6 млрд. лв. ще бъдат за въоръжаване, а останалите ще са от финансиращи институции на САЩ и НАТО. И някакъв смешен процент от няколко милиона от европейски институции.

Изисква се промяна на 7 закона, които са националната сигурнот и вътрешното законодателство на страната. Това са Законът за отбраната и въоръжените сили, който в момента се променя, Законът за държавната собственост също се променя сега, Законът за общинската собственост, Законът за преминаване и пребиваване на територията на България на чужди и съюзнически сили, Законът за държавния бюджет за съответната година, Законът за публичните финанси и Законът за обществените поръчки, защото ще се въведе един принцип – „Инхаус“ се нарича. Когато американските компании и компаниите на САЩ изкупят българските държавни военни заводи и търговски компании, те ще имат приоритет при сключване на държавна поръчка. Всичко това е направено изключително от американска страна. България няма такива специалисти, нямат капацитета да напишат такъв мащабен документ, за което моите комплименти за професионализма. И от това следват проемени не само в законодателството, но и в всички програми за сигурност, военните разчети

Държавата ни официално заличава държавния си суверенитет, като се отказва от самостоятелно управление на военната защита и националната сигурност. И нещо, което беше скрито от другите документи – „България заявява пълното си включване в противоракетната и противовъздушната отбрана на САЩ в НАТО  и Европа и разрешава и планира разполагането по цялата си територия до 2020г. на целия спектър установки, техника, системи на САЩ и НАТО за стратегическо разузнаване, ранно известяване и контрол, мониторинг и управление на бойни действия срещу всички техни противници на НАТО.“ Ако дотука беше национално загробване и слугинаж, с последното България се превръща от потенциален в реален и пряк военен противник на три големи държави, които са противници на САЩ и обявени като такива – Русия, Китай и Иран.

В документа за първи път е описан и „кръвният данък“, който тряба да плащаме. И това е в обществено достъпен разчет, досега се правеше във военни разчети – колко от числеността на военните да участва в сражения. Това решение никое българско правителство не си позволи да вземе до този момент и това е против волята на целия български народ. На военен език това означава, че когато една държава се обозначи като такъв противник, тя влиза в плановете на противниковата държава за война. А първото нещо, което се унищожава, е комуникационната, радарна и всякаква друга техника. Това означава, че към територията на България са насочени ракети с готовност да поразят наличните съоръжения за противовъздушна и противоракетна отбрана.

В програмата е планирана окончателната разпродажба на последните над 1100 огромни военни обекти и имоти, наречени в програмата „имоти с отпаднала необходимост“. България се задължава да разпродаде и цялото т.нар. движимо имущество. Това означава, че няма да имаме патрони и противогази, за да защитим населението в случай на нужда.

Българският оръжеен бизнес заличава под формата „преструктуриране на всички държавни предприятия“ ликвидирнето или изкупуването им. Целта е да се прекрати връзката с Русия по каквато и да е линия.

– Какво ще стане с частните оръжейни фирми?

– Те стават прислуга в процеса, ще участват като подизпълнители. България е поела приоритетно да направи воденето на съвместна подготовка на Втора механизирана бригада със Щаба на националния корпус – североизток, в град Шчечин, Полша. Това е подготовка за евентуална война с Русия, ако се разшири и усложни конфликта в Украйна.

И накрая е описан ресурсният „кръвен данък“ на България в операции на НАТО, където и да са те. Задължава се 10% от сухопътните войски да вкара във война и 8% от военновъздушните.

Всичкото това е подготовка – фина, прецизна, за въвличане на България във война, от която тя няма нужда. Няма друг извод. Тайно и полека ни въвличат във война. Народът трябва да знае това.