„Золотой Витязь” се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”

Фестивалът „Золотой Витязь” се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”. Той започна  вчера,  20 септември, и ще продължи до 25 септември. Фестивалът е организиран от Международния форум на славянските изкуства „Золотой Витязь” и Фондация „Устойчиво развитие за България”, съобщиха организаторите на мероприятието.

Събитието бе открито със самостоятелна изложба на световноизвестния български художник живописец Кеазим Исинов. Повече от 30 платна са изложени в Атриума на хотел „Лонгоз”, където ще останат до края на месеца.

Кеазим Исинов е наричан от медиите и критиката „Майсторът на чудни образи“. През 2000 г. той печели конкурс в Холандия „2000 причини да обичаш Земята“, като негова картина е избрана сред творбите на 35 000 художници от цял свят. Обявен е за “Художник на века” през 2005 г. През същата година печели и званието „Артист на годината“. Носител е на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ I степен за големи заслуги в областта на културата.

Церемонията по официалното откриване на Фестивала започна в неделя в 18.00 ч. в СОК „Камчия”.

В България пристига и президентът на „Золотой Витязь“ – Николай Бурляев, който е един от най-популярните руски артисти и режисьори, поет, драматург, член на Обществения съвет на Министерството на културата на Руската Федерация, а така също и на Патриаршеския съвет по култура. Той води изтъкнати руски творци, сред които представителна група на ансамбъл „Лидер” на МЧС, артисти от Иркутския театър и др.

Българското участие е от известни български учени, интелектуалци, писатели, кинодейци, певци и др.

В програмата на фестивала ще се проведе кръгла маса за ролята на твореца и обществеността в борбата за мир. Млади дипломати ще обсъждат въпроси на публичната дипломация в условията на глобалния свят, а Българо-руски обществен форум ще дискутира темата за народната дипломация като решаващ фактор за развитието на българо-руските отношения.

На 22 септември Фестивалът ще гостува на Шумен, а ден по-късно участниците ще се срещнат с кмета на Варна Иван Портних. Във фестивалната програма е включена и специална прожекция на български филми, отличени с наградата „Золотой Витязь“ – „Българска Рапсодия“ на режисьора проф. Иван Ничев и «Дъждовен ден» на режисьора Андрей Чертов. Прожекциите ще са на 23 и 24 септември от 15,30 ч. в зала «Европа» на ФКЦ – Варна.

Община Варна и Фестивалният и конгресен център в града са партньори на събитието. Фестивалът се провежда след големия успех на пролетното издание „Ехо от славянския литературен форум» „Золотой Витязь“.