«Золотое кольцо» на Русия – Переславъл-Залески

Переславъл-Залески е разположен на брега на езерото Плещеево, където се влива р. Трубеж. Градът е основан през 1152 година от княз Юри Дългоруки.

През 1220г. тук е роден княз Александър Невски. От 1276 до 1294 година градът е управляван от княз Дмитрий Александрович Переяславски, син на Александър Невски и е бил фактическа столица на северо-източна Рус. През 1302 година след смъртта на княз Иван Дмитриевич, според завещанието му  Переславъл-Залески е присъединен към Московското княжество.

Забележителности

Переславският кремъл

От XII до XIII век това е била втората по мощност крепост във Владимиро-Суздалската област след Владимирския кремъл. Преславският кремъл многократно е превземан и разграбван. Силно е пострадал през Смутните времена. През 1608 година крепостта е превзета от полско-литовските нашественици, но през 1609 г., напълно е освободена от войските на М.Б. Скопин-Шуйски.

Дълго време единствено каменно съоръжение  в кремъл е бил Спасо -Преображенският събор, съхранил се до наши дни – най -ранният от белокаменните архитектурни паметници.

 

SPSobor.jpg

Спа́со -Преображе́нският събо́р е започнат  при Юри Дългоруки през 1152 г. и е достроен при Андрей Боголюбски през 1157. В събора са кръстени много переславски князе, в това число, вероятно и Александър Невски. През XII век стените на събора са били покрити с фрески.

Фреска с изображение на Апостола

В събора се е намирала иконата Преображение от началото на XV век, приписвана на четката на  Теофан Грек  (понастоящем се съхранява в Третяковската галерия)

На територията на Преславския кремъл се намира Сретенският Новодевичи манастир, основан през 1659 година. Със средствата на переславския търговец и фабрикант Ф. Угримов са построени оцелелите до наши дни постройки от XVIII век – Съборът на Владимирската икона на Божията майка и църквата на Александър Невски.

Фотография Ансамбль Владимирского собора и церкви Александра Невского (Переславль-Залесский (Ярославская область))

 

Църквата на Митрополит Петър – православна църква, рядък паметник на архитектурата от XVI век.

C-petra-0615.jpg

Горицкият Успенски манастир  – основан през XIV век при Иван Данилович Калита, който е бил Московски, Владимирски и Новгородски княз. Територията, на която се намира манастирът, е историко-архитектурен и художествен музей-резерват. Колекцията на музея наброява над 80 хиляди експоната. Много често в него се организират изложби с разнообразна тематика.

IMG_6584

Свети – Николският женски манастир– най-красивият в Переславъл (XIV век).  «Чуда на болоте»  така переславци са наричали преди тази обител.

Никольский монастырь

Никитският мъжки манастир – най-древният в Залеския край  (XI  в.) Неговите стени помнят Иван Грозни и Петър I. Тази обител крие интересни легенди.

http://slav-tur.ru/wp-content/uploads/2012/02/77059744_large_3.jpg

http://lifeglobe.net/blogs/details?id=533

https://ru.wikipedia.org/wiki

http://www.rutraveller.ru/place/1340