Знаете ли коя е първата кола, която кара Кими Райконен?

Знаете ли коя е първата кола, която кара Кими Райконен?

Публикувано от:
Автор: Борис Егоров, Анастасия Карагодина
“Лада Веста” (Lada Vesta), произведена от руската автомобилна компания “Автоваз”, влезе в топ 100 на най-популярните автомобили в Европа, надминавайки дори “Хюндай Соларис” (Hyundai Solaris). “Руски дневник” поглежда назад към историята на колата-икона.

“Автоваз” означава Автомобилен завод “Волга”. Това е най-големият руски производител на автомобили и производствените му линии са създали сериите “Жигули”, “Нива”, “Лада Самара” и “Ока”. Руснаците си партнирали с италианците по време на СССР за изграждането на завода.

01_rian_460382hr_b

Снимка: Соломон / РИА “Новости”

В средата на 1960-те г. съветското правителство решава да създаде “кола за хората”, като използва модерни чужди технологии. Италианският “Фиат 124” се използва като план за първия “Жигули ВАЗ-2101”, който е в състояние да издържи на суровите зими в СССР.

02_rian_624723hr_b

Снимка: Д. Герман / РИА “Новости”

Съветско-италианският завод “Автоваз” е построен в края на 1960-те г. в град Толиати на река Волга, кръстен на лидера на италианската комунистическа партия. Иронията е, че Палмиро Толиати организира големи стачки в заводите на “Фиат” през двадесетте години, които почти фалират италианския автомобилен производител.

03_tass_16819911_b

Снимка: Михаил Медведев / ТАСС

Италиански специалисти са работили върху първите партиди на “АвтоВаз” през първите години на съществуването му. Съветските дизайнери са работили сами от края на 1970-те г.

04_tass_16633769_b

Снимка: Андрей Холмов / ТАСС

На 15 април 1970 г. централата е посетена от Хенри Форд II, главен изпълнителен директор на Форд Мотър Къмпани.

05_tass_15390612_b

Снимка: Александър Демянчук / ТАСС

Първоначално превозните средства на “Автоваз” се доставят в други страни под първоначалното име “Жигули”. Но тъй като думата се е бъркала от потребителите с думата “жиголо”, името на износа е било променено на “Лада”.

Снимка: Андрей Холмов / ТАСССнимка: Андрей Холмов / ТАСС

Не само специалистите от “Фиат” помагат за проектирането на автомобили “Жигули”. Инженерите на “Порше” създават тялото на модела ВАЗ-2108. “Порше” дори предлагат идеи за моделите ВАЗ-2101 и ВАЗ-2107, но те са отхвърлени от съветските инженери в полза на местните технологии.

Снимка: Global Look PressСнимка: Global Look Press

Може би трудно ще повярваш, но първата лична кола на известния състезател на Формула 1, Кими Райконен е била “Лада” и той напълно е модернизирал двигателя.

Снимка: ReutersСнимка: Reuters

“Лада Калина” Lada Kalina се продава добре във Финландия. Името ѝ обаче бе променено на “ЛАДА 199”, защото “kalina” на финландски означава дрънкане и трополене.

Снимка: ReutersСнимка: Reuters

През лятото на 2010 г. руският премиер Владимир Путин кара “Лада Калина” с над 300 км по новата магистрала от Хабаровск до Чита в Далечния Изток на Русия.

Снимка: Дмитрий Феоктистов / ТАСССнимка: Дмитрий Феоктистов / ТАСС

“Лада Веста” стана първата руска кола, оборудвана с ERA-GLONASS (система за спешна реакция), която изпраща SOS сигнал през мобилни мрежи в случай на авария.

Снимка: Сергей Савостянов / ТАСССнимка: Сергей Савостянов / ТАСС

“НИВА ВАЗ-2121” е един от най-популярните модели за износ между автомобилите на “Автоваз”. Доставя се до над 100 държави. Това е единствената съветска кола, която се изнася в Япония.

Снимка: ReutersСнимка: Reuters

Понякога Лада се появява в холивудски филми. Един от последните примери е “Атомна блондинка” (2017) с Чарлийз Терон. Нейната героиня кара “Лада”, за да избяга от агентите на КГБ в Източен Берлин през 1989 г.

Снимка: Алексей Куденко / РИА "Новости"Снимка: Алексей Куденко / РИА “Новости”