Златни правила за руската водка

14906832_1185818571498052_6902735603265192403_nОтначало трябва да изясним какво представлява истинската водка. За такава може да се приема само тази, която е произведена от ръжен или пшеничен спирт от най-високия дестилат (96-98 градуса, за разлика, например, от уискито, което се приготвя от много по слаб спирт), разреден с изворна или артезианска вода в съотношение 40 към 60, при това изключително според теглото, а не според обема.

По-нататък следват чудесата:

Първото чудо: познавачите знаят, че истинската водка се прави само в Източна Европа – Русия, Беларус, Украйна и Полша. Някои включват в списъка и Финландия, но не всички са съгласни с това. Според истинските ценители,  всички останали водки, колкото и да са скъпи, и по каквито и напреднали технологии да се произвеждат, не са същите. Любители на Grey Goose или на Absolut – никога не забравяйте това!

Тайна номер две: все пак, защо точно Източна Европа, е въпрос на който никой не е успял да отговори. Някои го отдават на особения вкус на житните класове, от които се произвежда спиртът, а други – на забележителните свойства на водата. Така или иначе, единно мнение няма.

Как е правилно да се пие водка?

Преди всичко – никога не слагайте лед! Водката се пие силно охладена (час във фризера, не по-малко, и изстудената водка става гъста, почти като глицерин) от специално охладени чашки – малка, тип шотче (стопка) от 50 мл, или по-голяма, със столче (лафитник) от 70 мл. И така, вземаме в лявата ръка вилицата с набодено на нея традиционно мезе – осолена гъба или кисела краставичка (стават и мариновани), а в дясната – чашата с ледената водка… Задължително се пие на екс – и незабавно се замезва. За мезе става и солена риба – вижте нашия материал за най-добрите мезета за водка. В устата пари, в гърлото е огън, а животът вече не изглежда така трагичен. Тя не се пие без повод, а само ритуално, непременно по време на руските помени. Впрочем, също и на сватбите…

В приличен ресторант с руска кухня, освен т.нар. бяла, без добавки, водка в менюто, обезателно трябва да има алкохолни настойки и сладки ликьори. Настойките се правят на основата на водката от разни ароматни продукти без да се добавя захар. Най-разпространеният ароматизатор е кората на един лимон добавена към половин литър, слага се на топло място за три седмици, прецежда се и се охлажда. Ликьорът е прави от свежи плодове с добавена захар или мед: два и половина месеца трябва да стои на топло място, плодовете (най-популярните в Русия са червените боровинки и клюквата) трябва да заемат две трети от обема на съда, захарта или меда се слагат на вкус, както и  водката и лютата настойка.

И накрая, няколко съвета как да изберем хубава водка в Русия

Правило номер едно: най-скъпото не винаги е най-доброто. Когато плащате повече от 20 долара за бутилка водка. вие си давате парите не за нейното съдържание, а за дизайнерската опаковка и за труда на маркетолозите и рекламистите. В средния ценови сегмент качеството на питиетата, гарантирано, няма да е по-лошо. 

Правило номер две: постарайте се да разпитате местните жители коя водка се е появила наскоро на пазара. Новият продукт навярно ще бъде по-качествен, отколкото разработеният. Това е свързано с една особеност на производството: филтрите в ректификационната колона, където се произвежда хранителният спирт, с времето се замърсяват. Замърсената колона трябва да се спира за профилактика, а когато е празна е застрашена от повреди, затова паузи в производството се правят колкото се може по-малко, което се отразява и на качеството на водката.

Правило номер три: руснаците никога не казват „Наздраве!”, когато пият водка. Има други тостове, но най-добрият е „Да тръгваме!” (рус.“Поехали“), както е казал Гагарин, когато е полетял в Космоса.

 

РЕЦЕПТА: Хреновуха е една от най-популярните лютиви настойки, особено в руските ресторанти, която лесно може да се приготви и у дома. За бутилка хубава водка ще ви трябват два корена хрян, половин лимон и една супена лъжица бял незахаросан мед, който да придаде мекота. Хрянът се нарязва на тънки ивици и се слага във водката, добавят се медът и лимоновият сок, след което се оставя на топло и тъмно място за няколко дни. След това се прецежда, охлажда и… Сами разбирате какво следва. Получената настойка е забележителен аперитив, но и като дайджестив не е зле./ Руски дневник

error: Съдържанието ни е авторско!