Златната черква в Шипка се руши

Златната черква в Шипка се руши

Публикувано от:

Руши се северната фасада на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, алармираха миряни от Стара Загора.

Десетки от тухлите, с които е украсена 53-метровата камбанария са буквално „изядени“ от снежните виелици и дъждовете. Въпрос на време е стената да започне да пада върху главите на богомолците.Ситуацията е така от три години, призна игуменът на манастира, архимандрит Онисифор. Нямало обаче пари за належащия ремонт, а и за подобно начинание трябвало специален проект.

Подарената на България от Русия величествена черква е собственост на Българската православна църква.Това стана с акт на правителството при премиера Симеон Сакскобурготски през декември 2004 г. В момента тя се управлява от старозагорския митрополит Галактион.

Година по-рано храмът беше цялостно ремонтиран от Балтийската строителна компания от Санкт Петербург за нейна сметка. Сложена бе нова позлата на кубетата, майстори – реставратори обновиха фасадата и част от стенописите. От тогава и до днес, вече 12 години не е правен никакъв ремонт, но пък за сметка на това се прибират солени такси за венчавки и кръщенета.

По 1000 лв броят мераклиите да сключат църковен брак на това свещено за всеки българин място, а 500 лв. е кръщенето. Високи­те цени отблъскват мнозина, признават неколцината монаси. Едва 4 сватби са се „случили“ от началото на тази година, последната била в събота, навръх Голяма Богородица. Това пред олгара се обрекли във вечна вярност казанлъшките икономисти Пламен и Милена Кърлешеви. С едно по-малко са кръщенета.„Владиката е на лечение в София, само той може да каже кога и дали ще се изготви проект и ще започне ремонт на храма в град Шипка.“, заявиха от старозагорската митрополия в отговор на репортерско питане.

Това не е е единственият културно-исторически обект, който е в окаяно състояние на територията на община Казанлък , признават местните. В разгара на туристическия сезон под ключ е могилата Голямата Косматка край Шипка. Причината е пропадане на част от насипа в дромоса, който води към мястото, където преди хилядолетия е извършено символичното погребение на тракийския владетел Севт ІІІ. Пропадането бе констатирано в началото на годината, но и до момента от Министерството на културата не са готови с проекта за ремонта, няма осигурени и пари за осъществуването му. Средно­дневно между 40 и 50 души си тръгват разочаровани при вида на катинара на гробницата, призна дежурният екскурзовод на близката   могила Шуш­манец

Източник: в. Монитор