Звездни хора присъстваха на космическия фестивал в Несебър

Фестивалът, който се проведе за първи път в града на ЮНЕСКО, е организиран от Културния дом на Звездното градче в Русия и Община Несебър.

3-дневният космически фестивал „Отечество“ направи полуострова пъстър, колоритен и звезден. Форумът даде сцена за изява на таланти от Русия и България,  а авторитетното жури бе представено от двамата космонавти Александър Александров и Олег Новицки, българския певец Стоян Петров, финалист от „Мюзик Айдъл“ 2, и Людмила Котлова-директор на Културния дом в Звездното градчe край Москва. Множество награди бяха раздадени на финала на фестивала, на който по-важното бе, че всички участници показаха талант и артистично присъствие, както и умението да се забавляват и да създават приятелства.

Сред емоционалните моменти  от фестивала бяха приятните за окото на местни жители и туристи флашмобове около Амфитеатъра и южната крайбрежна алея на Стария Несебър, както и срещата-разговор на участниците с двамата космонавти. Подобно на срещата си с учениците в СОУ „Любен Каравелов“ в Несебър,  Александър Александров и Олег Новицки дадоха изчерпателни отговори на куп въпроси, които любознателните деца им зададоха. Питащите се интересуваха как се става космонавт, дали са виждали извънземни, как изглежда планетата Земя, какво представлява безтегловността и т.н.

Олег Новицкий се пошегува,че за да се стане космонавт, първо е необходимо блестящо представяне на сцената на фестивал „Отечество“. Александър Александров пък даде изчерпателен отговор за безтегловността и какво се случва с човешкото тяло в това състояние. Децата научиха, че и двамата пилоти не са виждали извънземни и, че земята е особено красива, гледана от космоса. Съвсем естествено, срещата с космонавтите завърши със снимки за спомен.

Автор: Максим МОМЧИЛОВ