За пет дни пред мощите на Свети Димитър Солунски в Москва се поклониха повече от 20 хил. вярващи

Пред почитаемата християнска светиня – десницата на светия покровител на войнствата Димитър Солунски, доставена на 5 февруари от Гърция в Москва, се поклониха близо 24 хил. души. Това съобщи наместникът на Новоспаски манастир епископ Воскресенски Савва, предаде ТАСС.

„През седмицата да се поклонят пред светинята идват около пет хиляди вярващи, а през почивните дни – по седем хиляди поклонници“, каза епископ Савва. Той отбеляза, че „да приеме светинята за него е велика чест“. „Надяваме се, че пребиваването на мощите в столицата ще одухотвори народа ни“, сподели още той.

Припомняме, че нетленната десница на светия великомъченик Димитър Солунски бе доставена в руската столица от делегацията на Еладската православна църква начело с митрополит Верийски, Науски и Камбанийски Панталеймон. Светинята е разположена в храма на преподобния Роман Сладкопевец – гробницата на болярите Романови на територията на Новоспаски манастир.

Пренасянето на мощите на покровителя на войнствата е свързано със 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. В Русия името на Св. Димитър Солунски още от древни времена се е свързвало с войнските подвизи, патриотизма и защитата на Отечеството. Сред вярващите, пристигащи в манастира, за да се поклонят пред мощите на великата светиня на православния свят, очакват военни, казаци и представители на силовите ведомства.

В Русия винаги са отдавали особена почит на великомъченик Димитър Солунски. Княз Дмитрий Донски например, който е кръстен в чест на светия войн, през 1380 г. в края на Куликовата битка тържествено е пренесъл от Владимир в Москва главната светиня на Владимирско-Дмитриевски събор – иконата на Димитър Солунски, изрисувана на дъска на гроба на светията. В памет на загиналите в Куликовската битка, Църквата определила 8 ноември за Димитриевска родителска събота – поминален ден за мъртвите.