За какво се споразумяха Путин и Мода преди срещата на БРИКС

Още преди официалния старт на срещата на БРИКС Москва и Делхи вече подписаха почти двадесет споразумения.

На първо място те засягат сътрудничеството във военнотехническата сфера и атомната енергетика. Включително става дума и за доставката на зенитни ракетни системи С-400 „Триумф”. Съвместно производство на хеликоптери Ка-22-Т и патрулни кораби.

Централното събитие на деня – въвеждането в експлоатация на втория енергиен блок на АЕЦ „Куданкулам” в южната част на Индия. Пускът протече в режима на видеоконференция.

Електростанцията трябваше да бъде построена още от Раджив Ганди и Горбачов през 1988 година. Но на строителството попречиха САЩ, заявявайки, че споразумението не отговаря на изискванията на Групата на ядрените доставчици. В крайна сметка първият енергиен блок бе въведен в експлоатация едва четвърт век по-късно, през 2013 година.

Русия не само е доставила оборудването за строителството, но и сама участва в изграждането на „Куданкулам”. В основната на оборудването на АЕЦ-а е заложен руският проект за енергийни блокове с реакторни установки ВВЕР-1000 с електрическа мощност 1000 МВт, който изцяло отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия.

Днес протича началото на изграждането на трети и четвърти блок на АЕЦ-а.

Индия също е готова да купи от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400, хеликоптери Ми-172. Ще започне съвместно производство на хеликоптери Ка-226Т. И, вероятно, граждански самолети Ил-114-300 и МС-21.

На срещата бяха обсъдени и въпросите на гражданската авиация. В частност, стана дума за това, че Русия е готова да участва в проект по създаването на индийски граждански самолет.