За какво „дело” воюват в Украйна наемници от Европа

В Украйна воюват много наемници от европейските страни, констатира  германският вестник «Deutsche Wirtschafts Nachrichten». Той подробно разказва за наемниците, които действат на страната на военните структури на Киев.

Сред тях, според вестника, са представители на Франция, Полша, Италия, Испания, Дания, Швеция и балтийските държави. Вербуването им активно се извършва чрез социалните мрежи в интернет. «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» разказва за един такъв вербуващ – това е 47-годишният французин и бивш десантчик Гастон Бесон. Бойното кръщение на родения в Тайланд Бесон е било в Индокитай, а в началото на 90-те г. се озовал в бивша Югославия, където в редиците на десните националисти е воювал срещу сърбите. Негова нова родина става Хърватска, която скоро изоставил, за да замине за украинския „фронт”. Тук той се запознал с „бойни другари” от батальон „Азов”, символ на който е т.нар. „вълча кука”, украсяваща знамената на редица есесовски дивизии на хитлеристкия райх.

Бесон разпространява в социалните мрежи покани за влизане в редиците на батальон „Азов”. Заплата няма, предупреждава той. По думите му той търси хора, привърженици на „идеали”. Какви – за това красноречиво говори вече споменатият есесовски символ на батальон „Азов”.

Що се отнася до думите за „липса на заплата”, то в безкористието на наемниците вече никой от експертите не вярва. Всички те получават парично възнаграждение, при това напълно прилично. Например по информация на американското издание «The Labor Educator» средната годишна издръжка на един наемник от САЩ надвишава 140 000 долара. А по думите на полския политик Матеуш Пискорски, директор на Европейския център за геополитически анализ в частите на киевската армия има също и бивши „командоси” от подразделението на полските спецчасти „Гром”, които получават на ден до 500 долара.

„Ние не сме наемници, ние воюваме за правото дело”, – цитира скоро думите на Гастон Бесон интернет-порталът «Eurasianet.org». В какво се изразява това „дело”, уточнява в интервю за ВВС наемникът от Швеция, снайперистът Майкъл Скайлт. Той, по думите му, е пристигнал в Украйна, за да воюва за чистотата на „бялата раса”.

Неотдавна в YouTube беше разпространено интервю на още един легионер от батальон „Азов” – 53-годишния италианец Франческо Фантона. „Това е война, – заявява той. – И аз съм тук, за да убивам”.

Според преподавателя на Академията на отбраната на Дания Клаус Матиезен наемниците, които ще се върнат от Украйна, ще бъдат не по-малко опасни за страната, отколкото наемниците от Сирия. Военните експерти виждат такава опасност. А, съдейки по всичко, засега все още няма политика в Европа.

/Гласът на Русия/