За армията на ЕС и отношенията със САЩ: Интервю на Путин за РТ в Париж

По време на посещението си в Париж за участие в тържествата по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, Владимир Путин е дал ексклузивно интервю за RT.

В частност, руският лидер коментира инициативата на френския Президент Емануел Макрон за създаване на общоевропейска армия. Путин смята желанието на ЕС да гарантира своята сигурност със собствени сили за разбираемо и естествено.

„Що се отнася до алтернативни общоевропейски въоръжени сили, това не е нова идея, сега президентът Макрон я реанимира,  на мен за това ми говореше един от бившите президенти – Жак Ширак, но и преди него съществуваха тези идеи: По принцип Европа е мощно икономическо образование, мощен икономически съюз и като цяло е съвсем естествено, че те искат да бъдат независими, самостоятелни, суверенни в областта на отбраната и сигурността „, – казва Путин в интервюто за RT France.

Той подчертава, че това е „като цяло, положителен процес от гледна точка на укрепването на многополюсния свят“.

„В този смисъл се припокриват нашите позиции с Франция“, добавя Путин.

Балласт не нужен

Баласт не е необходим

Отношенията със САЩ

В същото време руският Президент заявява, че Москва се надява да възстанови в пълен мащаб преговорния процес с Вашингтон, включително и по отношение на Договора за ракети със среден и с малък обсег на действие.

„Във всеки случай, ние сме готови за диалог, не сме ние, които се оттеглят от Договора за ракети със среден и с малък обсег на действие, това американците планират да направят. И те, и ние сме решени да възстановим диалога. Но по-важното е, диалогът да се води не на високо или висше ниво, а на ниво експерти. Надявам се, че този пълномащабен процес на преговори ще бъде възстановен „, – казва Путин.

Той припомня че Русия се старае да не провежда крупно-мащабни военни учения близо до границите със страните от Северноатлантическия алианс.

„Що се отнася до ученията, то ние също ги провеждаме, разбира се, ние се стараем да не провеждаме крупно-мащабни учения близо до границите със страните от НАТО“, – заявил Путин в интервю за телевизионния канал, отговаряйки на въпроса за мащабните учения на алианса.

„Но като цяло, към това ние се отнасяме спокойно. Надявам се, че диалогът, който винаги се търси, и тук ще изиграе своята положителна роля „, – заключава Президентът.

Работа с медиите

Освен това, руският лидер говори за отношението си към медиите. Според него, съставянето на списъци и съвети по определението „добри и лоши“ медии е неприемливо и няма нищо общо с демокрацията.

„Ако искаме да приложим принципа за свободен достъп до информация, към нейните потребители, към гражданите на нашите страни, то ние не трябва административно да закриваме нещо, да ограничаваме нещо с помощта на политически и административни структури, а ако ние с нещо не сме съгласни, трябва да се противопоставяме своята гледната точка, давайки възможност на зрителите, слушателите, потребителите на интернет сами да се ориентират, сами да решат къде е истината и къде е нейното изкривяване „, – казва Путин в интервю за RT France.

Той добавя, че „трябва да се върви по този път“.

Източник: https://ria.ru/world/20181111/1532562803.html?relap=1