Защо се провали кацането на “Скиапарели” на Марс?

Защо се провали кацането на “Скиапарели” на Марс?

Публикувано от:

Координаторът на проекта Хорхе Ваго от Европейската космическа агенция каза, че получените данни насочват към неправилна работа на програмите по време на спускането на “Скиапарели”, продължило шест минути.

Грешката е възникнала през петата минута

Преди това апаратът се е освободил от топлинния щит и е включил парашута. Двигателите на “Скиапарели” трябвало да се включат половин минута преди кацането и да се изключат при оставащо разстояние от повърхността няколко метра. Всъщност те са работили три секунди и са се изключили.

Спускаемият модул е започнал да пада на височина от 2 до 4 км от повърхността на Марс и се е ударил в нея със скорост над 300 км/ч.

Андреа Акомацо – ръководител на отдела за изследване на Слънцето и планетите към Европейската космическа агенция, предполага, че проблемът в компютърната система може да е възникнал заради неправилно обработване на данните от датчиците на модула, определящи разстоянието между “Скиапарели” и повърхността на планетата.

Schiaparelli: Mars probe ‘crash site identified’ http://bbc.in/2eZuWk6 

Crash site

Schiaparelli: Mars probe ‘crash site identified’ – BBC News

The gouge in the ground probably made by Europe’s Schiaparelli probe as it hit the surface of Mars on Wednesday has been imaged by an American satellite.

Експерименталният модул беше спуснат на Марс на 19 октомври

Приземяването “Скиапарели” трябваше да е първата фаза на реализирането на мисията ExoMars (“ЕкзоМарс”), в която си партнират Европейската космическа агенция (ЕКА) и руският ѝ еквивалент Роскосмос.

Основната задача на “Скиапарели” беше да тества технологии за контролирано спускане и кацане на Марс. Освен това апаратурата му трябваше да запише по време на спускането в атмосферата скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата при кацане.

Въпреки неуспеха на космическия апарат, корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) успешно застана на орбита и към края на годината трябва да започне на изследва съдържанието на метан, вода и ацетилен в марсианската атмосфера.

Източник: Вести.бг