Защо Русия е интересна за инвестиране сега?

Защо Русия е интересна за инвестиране сега?

Публикувано от:

В по-голямата част от страните в Източна и Западна Европа се говори за отмяна на санкциите срещу Русия, но това не означава, че в близко бъдеще може да се изработи линия, която да даде резултат. Все още няма натрупване на фактори, които да осигурят смекчаване на противопоставянето между САЩ и Русия независимо от волята на двамата лидери. Това коментира журналистът Валери Тодоров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в момента е интересно да се инвестира в Русия първо, заради очакванията и второ, заради ситуацията вътре в страната. Тодоров коментира и какъв е ефектът на санкциите върху руската икономика.

“В периода на преход Русия свикна вместо да развива собствени производства, да внася стоки от чужбина на умерени цени. Това повиши стандарта на живот в страната и позволи на руския бизнес свободно да инвестира капитали навън. Сега има един полезен момент – изтичането на капитали от Русия беше рязко свито, беше мотивирано развитието на собствени производства, което мобилизира бизнеса и политиката”, обясни журналистът.

По думите му най-потърпевши от санкциите са страните от Източна Европа, които няма как да преустроят икономиките си така, че да не са зависими от обмена с Русия.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria