Защо за Световното в Русия е нужен талон на запалянкото и как да се получи

Виза, безплатен транспорт и пропуск за стадиона – в Русия се откриха първите центрове за издаване на Fan ID за гостите на Купата на Конфедерациите през 2017 и Световното първенство през 2018.
Световното 2018
Официалната емблема на Световното първенство по футбол 2018 в Русия. Снимка: Александър Демянчук / ТАСС
В Русия се откриват центрове за регистрация и издаване на талони на запалянкото (Fan ID) за тези, които планират да посещават мачовете за Купата на Конфедерациите 2017 и Световното първенство 2018. Първите от тях отвориха врати на 7 декември в Москва, Санкт Петербург, Сочи и Казан пише „Руски дневник“

Може ли да се иде на мач без талон на запалянкото?

Не, без него няма да ви допуснат до стадиона, дори ако с билетите ви всичко е наред. Това е персонифицирана пластмасова карта на зрителя, която съдържа персонална информация: име, снимка, паспортни данни и контакти. Такива се изискват и за децата. Колкото зрители, толкова и карти. Но няма как да получите Fan ID преди да сте си купили билет. Първо билета, после талона – само в тази последователност.

Какви предимства дава Fan ID?

Освен всичко друго, Fan ID заменя визата за чужденците и дава право на безплатен транспорт. С него може да се пресече границата на РФ и да се пътува с обществен транспорт между градовете-участници в турнирите и в самите градове. При това правото на безплатно пътуване остава, дори и ако човек върне билетите си за мачовете.

Как да го получим?

Има три начина: да се оформи пощенска доставка до определен адрес, да бъде получен в център за издаване или да се получи непосредствено на стадиона.

И така, вие вече сте си купил билет. Следващата стъпка е да подадете заявка за вашия Fan ID. Едва след като тя бъде одобрена, ще можете да го получите. Самото заявление се оформя на портала или непосредствено в центъра за издаване (но тогава ще се наложи да се ходи два пъти).

След като оформите заявката, очаквайте потвърждение с СМС или по електронната поща. Те ще бъдат две: първото е за това, че заявката е приета, второто – за нейното одобрение или неодобрение. Организаторите обещават заявката да бъде разгледана в рамките на 72 часа.

Когато повторното потвърждение бъде получено, можете да получите Fan ID на посочените адреси. Самият процес на получаване ще отнеме няколко минути. Важното е да имате документ за самоличност (не е задължително да е този, с който е купуван билетът). За децата до 14 години това е оригиналният акт за раждане.

Fan ID може да бъде получен и от друг човек (роднина, приятел), с пълномощно. В този случай трябва да носите със себе си ксерокопие на документа за самоличност на доверителя, пълномощното и документ, удостоверяващ личността на довереното лице.

Как да постъпя, ако имам няколко билета?

Не е наложително да се издава Fan ID за всеки билет. Той действа за целия период на турнирите за всички мачове, така че достатъчно е Fan ID да бъде „прикачен“ само към един от билетите.

Но талоните за Купата на Конфедерациите 2017 и Световното първенство 2018 ще бъдат различни, защото и самите мероприятия са различни, нищо, че и двете се провеждат в Русия. Все пак, процедурата за издаване остава еднаква.