Захарченко: повече няма да взимаме в плен украински военни

Главата на Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко обеща да издаде заповед, повече да не се взимат в плен украински военни, съобщи lifenews.ru.

Той заяви, че това решение е взето след като на 22 януари беше обстреляна спирка на градския транспорт в Донецк. Според Захарченко, отговорността за гибелта на мирните жители е на президента Петро Порошенко, и добави, че опълченците са в състояние да изтласкат силовите структури от градовете на Донбас, за да не се допускат повече подобни атаки.

„След тази трагедия ще наредя повече да не се пленяват украински военни. Не ни трябва обмен на пленнци“, заяви лидерът на ДНР, като подчерта, че за обстрела на тролейбуса с мирни граждани в Донецк е отговорен украинският президент Петро Порошенко.

„Смъртта на тези невинни хора е само на вашата съвест, защото вие издадохте заповед на вашите военни да обстрелват нашите градове, а сега убиват нашите деца и родители“, се обърна към президента на Украйна лидерът на ДНР.

„Ние сме в състояние да изтласкаме вашите подразделения от нашите градове, за да бъдат прекратени обстрелите на населените пунктове от въоръжените сили на Украйна“, заяви той.

По думите му, ДНР повече няма да води никакви мирни преговори с Киев.

„Опити да се разговаря за примирие от наша страна повече няма да има. Киев в момента не разбира, че ние можем едновременно да започнем настъпление в три направления. Ще се сражаваме, докато не стигнем до границата на Донецка област“, заяви Захарченко вчера на пресконференцията в Донецк.

По данни на Захарченко, правителствените войски са прехвърлили в зоната на конфликта в Донбас мобилни крематориуми, с цел тайно унищожаване на загиналите украински войници, имената на които след това ще бъдат регистрирани в списъците за безследно изчезнали.

„По данни на нашето разузнаване, в зоната на конфликта въоръжените сили на Украйна са доставили три мобилини крематориума за унищожаване на телата на загиналите украински военослужещи. След това, те ще бъдат обявени за безследно изчезнали или пленени“, поясни Александър Захарченко.

Той добави, че в контролираните и изоставените от украинските силоваци населени пунктове, прилежащи към Донецк, все още остават много тела на украински войници, а киевските командващи отказват да ги приберат.

„Военните отказват дори да приберат телата на убитите си военнослужещи. Там се намират над 100 тела на украински бойци“, добави лидерът на ДНР.