Захарченко: До 4 април опълченците в ДНР трябва да бъдат разоръжени

„До 4 април 2015 г. всички лица, които не принадлежат към силовите структури на Донецката народна република, трябва да предадат намиращото се у тях въоръжение и боеприпаси” – се казва в указа на лидера на ДНР Александър Захарченко, поместен на сайта на министерството на отбраната на ДНР, цитирано от ntv.ru.

В документа също така се отбелязва, че „на министъра на вътрешните работи е възложено да изпълнява мероприятията по задържане, разоръжаване и изолиране на лицата, неизпълняващи това изискване.

Според указа „лицата, не изпълнили в установения срок изискването по предаване на оръжието, ще бъдат причислени към участниците в бандитски формирования, спрямо тях ще се провежда разоръжаване (ликвидация) посредством специални операции и привличането им към наказателна отговорност в съответствие с действащото законодателство на ДНР”.

Изпълнението на този указ реално ще засегне само опълченците, които не се числят към военните сили на ДНР, и само цели да успокои зараждащата се криминогенна обстановка в републиката посредством нерегламентирано притежаване на оръжие.