Захарова: Създава се впечатлението, че Турция иска да възстанови „мощта на Османската империя“

Официалният  представител на руското външно министерство Мария Захарова счита, че не трябва да се разчита на скорошни промени в деструктивната позиция на Анкара на международната сцена, предаде ТАСС.

По думите на Захарова турските власти „се движат по спиралата на нагнетяване на напрежението“ и се създава впечатлението, че те искат да възстановят „някогашната мощ на Османската империя“.

„Какво да кажем за Турция? Ние търпяхме много дълго. Знаехме прекрасно за политиката, провеждана от турското ръководство, включително и в контекста на Крим и сирийското регулиране“, каза Захарова в интервю за „Известия“.

Тя отбеляза, че Русия е правила всичко възможно, за да разреши разногласията си с Турция на масата за преговори.

„Но, за съжаление, всичко опира до днешното турско ръководство. Създава се впечатлението, че то иска да възстанови някогашната мощ на Османската империя. Поне всички компоненти от съвременната му политика формират именно такава картина. Всички знаем как приключи Османската империя“, подчерта Захарова.

„За съжаление, накъдето и да погледнем – Крим, Сирия, бежанците, тероризма, националния въпрос и др. – навсякъде виждаме абсолютно деструктивната роля на турското ръководство“, добави тя.

По думите на официалния представител на МВнР на Русия, въпросът не е в промяната на руската позиция. „Въпросът е там, че, за съжаление, не може да се разчита на скорошни промени в позицията на Анкара, защото тя се движи по спиралата на нагнетяване на напрежението. Всичко, което тя прави е да увеличава деструктивността“, заяви Захарова.

error: Съдържанието ни е авторско!