Захарова: Световните медии четири години игнорираха страданията на сирийските мирни жители

Световните медии четири години игнорираха проблема на сирийските мирни жители, страдащи в резултат на военните действия, заяви в интервю за телевизия RT официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Международната общност и световните медии едва сега ли разбраха за хуманитарната катастрофа в Сирия? Повече от четири години те не знаеха, че в Сирия има деца, които страдат от вътрешния колосален конфликт, от войната, която се води там? Те нито дума не говореха за това, само доставяха там оръжие и пари и спонсорираха така наречените умерени опозиционери, които трябваше да свалят Асад. За децата никой не мислеше“, каза Захарова, коментирайки обвиненията на Запада за това, че действията на Русия в Сирия водят до гибел на мирното население.

Представителят на руското външно министерство подчерта, че официалните лица и структури на страните от Запада не предоставят на руската страна достатъчно информация, която да потвърди твърденията им за разрушения на цивилни обекти от ударите на ВКС на РФ.

Захарова разказа за неотдавнашен случай, в който западните колеги не са позволили на руските дипломати да проучат подобни документи. „По време на една от срещите на експертно ниво те донесоха снимка и я показаха. И когато руският дипломат поиска да му я дадат, за да я разгледа, те му отвърнаха: „Само от ръцете ни“. Някога виждали ли сте нещо подобно?“, каза Захарова.