Захарова: Свадата между Аваков и Саакашвили е обидна за руския език

„В конфликта между вътрешния министър на Украйна Арсен Авраков и губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили няма нищо смешно, даже е обидно за руския език“. Така говорителят на вътрешното министерство Мария Захарова коментира в четвъртък (17 декември) скандала между двамата представители на украинската власт, цитирана от „Взгляд“.

„Обидно е за руския език, който иначе е забранен в училищата и университетите, но на който изглежда министри и губернатори могат да се псуват“, написа Захарова във Фейсбук.

„Страшно е, защото ако това се случва на официални заседания, какво да кажем за обществото? Колко ли трябва да е поляризирано! Следващият етап ще е още по-голяма поляризация“, продължава Захарова.

„Нямам представа как многонационална Украйна ще продължи да съществува, след като дори идейните фанатици на днешната киевска власт си крещят: „Вън от страната ми!“. А клетият Мишико (ироничното прозвище на Михаил Саакашвили, бел. ред.), който навремето се закле във вярност на режима върху американската конституция, отвръща: „Аз съм украинец“. Ами какво да кажем за руснаците в Донбас – каква ли съдба, различна от тази на верноподаници, ги очаква в състава на единна Украйна с такива представители?“, написа Захарова.

В сряда (16 декември) украинският вътрешен министър Арсен Авраков разпространи видео от скандалния инцидент, станал в понеделник (14 декември), когато той плисна чаша вода в лицето на губернатора на Одеса и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили.

По-късно Саакашвили излезе със своя версия за случилото се в понеделник.

„Съжалявам, че нарекох премиера „крадец“, но още повече съжалявам, че това е вярно. От видеозаписа, предоставен ми от администрацията на президента, ясно се вижда, че премиерът ме нарича „гастрольор“ и „самозванец“, а вътрешният министър ме гони от „страната му“, коментира Саакашвили след инцидента.

Саакашвили окачестви постъпката на вътрешния министър като недостойна провокация. Президентът Петро Порошенко пък нарече скандала „позорен“. „Като президент и гарант на конституцията, правата и свободите на гражданите, не мога да отмина с мълчание позорния инцидент, който се разигра в понеделник на националния съвет за реформи“, реагира държавният глава.

На 6 декември председателят на сдружението „Обществен лустрационен комитет“ Александър Дрик откри на сайта на Върховната Рада петиция за оставката на вътрешния министър Арсен Авраков.

Източник: Поглед Инфо / Взгляд.