Захарова: САЩ носят отговорност за липсата на прогрес в ядреното разоръжаване

Липсата на напредък по пътя на ядреното разоръжаване е резултат от деструктивната и даже откровено враждебна политика на администрацията на президента на САЩ Барак Обама по отношение на Русия. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Принципните подходи на Русия са добре известни на американските партньори, които, между другото, сами доста избирателно подхождат към въпросите за контрол над въоръженията, – отбеляза тя. – Те, например, блокират сключването на международния Договор за предотвратяване на разполагането на оръжия в космоса, още не са ратифицирали Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания, в нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие осъществяват „съвместни ядрени мисии“ с неядрените страни от НАТО и т.н“.

Захарова обърна внимание на това, че Русия никога не е отказвала и продължава да не отказва да води диалог по проблемите на стратегическата стабилност и контрола над въоръженията. Още през 2013 г., когато Обама трябваше да посети Москва, припомни тя, се изготвяше съвместен документ, където се предполагаше да бъдат отразени аспектите на по-нататъшното сътрудничество в тази област. Посещението обаче, беше отменено от Вашингтон, а след това САЩ, позовавайки се на събитията в Украйна и Крим, замразиха всички работни канали за сътрудничество с руската страна, прекратявайки дейността на съвместната президентска комисия и двустранните контакти по военна линия.

„Отношенията между страните ни рязко се влошиха именно заради целенасочените деструктивни действия на САЩ под предлога за „руска агресия“, – констатира дипломатът. – Всичко това е съпроводено с усилване на антируската риторика“.

„Независимо от всичко това, ние продължаваме да сме готови да водим с американците предметен разговор по стратегическите дела, макар поради техните старания, атмосферата за подобен диалог в момента да е далеч не най-благоприятната, – подчерта Захарова. – Пълноценната дискусия би била възможна, единствено ако във Вашингтон се ръководят от основополагащите принципи на равноправието, взаимното зачитане на интересите, както и това да не се нанасят щети върху сигурността на други държави. Засега ние не виждаме това“.